Al spelend leert men!

Leer je kleine uk belangrijke waarden aan door middel van dolle pret! De onderstaande spelletjes zijn zeker eens de moeite waard om uit te proberen! 

Warm of koud

Eén kind wordt als aangeduid en verlaat de kamer. De andere spelers verbergen een object, een rode bal bijvoorbeeld ergens in de kamer. Dan vragen ze de ‘zoeker’ terug binnen te komen. Hij gaat het voorwerp nu zoeken aan de hand van de hints van de anderen. Hoe dichter hij bij de rode bal komt, hoe ‘warmer’ het wordt. De andere roepen dus: ‘Warmer, warmer, kouder,…’ Wanneer hij het voorwerp vindt is het de beurt aan een ander kind. Zo leren ze samen te werken en elkaar te helpen in plaats van te concurreren.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Beschrijf een voorwerp in de nabije omgeving: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is groen.’ De bedoeling is dat de anderen het voorwerp raden doordat er steeds meer en meer tips worden vrijgegeven over het object. Zo leren de kids geduld te hebben. Het spel dwingt kinderen beleefd te luisteren. Dit is heel leuk op een plek waar kinderen nogal snel verveeld geraken! Een lange auto rit kan plots veel sneller gaan.

Vertel de waarheid

Kom met het gezin samen op een gezellige plek en geef elke speler een zin om af te maken, bijvoorbeeld: ‘Ik was bang toen…’ Mama en papa spelen ook mee. Na dat iedereen aan de beurt is geweest verander je ‘bang’ bijvoorbeeld door ‘gelukkig’. Het leert een kind eerlijk te zijn en geeft hen de kans om te praten over hun gevoelens. Zowel positieve als negatieve ervaringen komen aan bod.

Na regen komt zonneschijn

Begin met het vertellen van een verhaaltje waarin iets negatiefs gebeurt. Vraag dan aan jouw kleine uk om het een positieve wending te geven en af te maken. Zo leer je hem van kleins af aan een optimistische kijk op het leven! Op die manier kunnen ze frustraties beter aan.

Partner Content