Dagje op stap? De beste tips voor je kindje om niet verloren te lopen
Je kleine schat die plots uit je gezichtsveld is verdwenen, het is de nachtmerrie van elke ouder. Met deze tips zorg je ervoor dat je elkaar niet kwijtraakt…of sneller terugvindt.
Samen naar een pretpark, de zee of even de stad in en dan plots merken dat je kleintje nergens meer te bespeuren valt: het kan iedereen overkomen. Enkele tips!
‘We zien elkaar bij de ingang’
- Maak duidelijke afspraken. Zoals: ‘Als we elkaar kwijtraken, dan spreken we af bij de ingang/het onthaal.’
- Draagt het personeel een uniform, bijvoorbeeld in een pretpark, wijs je kinderen daar dan op: eventueel kunnen ze hen om hulp vragen.
- Trek jonge kinderen kleurrijke kleren aan, en doe dat zelf ook.
- Kleine kinderen kun je een polsbandje of kledinglabel geven met hun naam en telefoonnummer erop. Leer ze ook jouw naam. Er zijn in het pretpark wel meer ‘mama’s’ en ‘papa’s’.
- Oefen ook met wat als-vragen: ‘wat als je de weg kwijt bent?’, ‘wat als een onbekende je vraagt om mee te gaan…?’.
De zee: een geval apart
Aan zee lopen jaarlijks zo’n 500 kinderen – meestal tussen 3 en 12 jaar – verloren, en jarenlang vroeg Dominiek Vervaecke zich af hoe dat toch kon, dat ouders altijd weer hun kinderen kwijtraakten?
Tot hij de omgeving wat beter bekeek: een monotone rij gebouwen, een strand dat nu eens uitgestrekt is en dan weer klein, mensen met tentjes die komen en gaan…Geen evidente omgeving voor kinderen en ouders om elkaar terug te vinden.
Lang leve oriëntatiepalen
Dominiek zocht én vond de oplossing: de oriëntatiepalen. Een reeks hoge masten die voorzien zijn van kleurrijke beelden. Als hun ouders bij een van die palen zitten, kunnen kinderen heb sneller terugvinden.
Dominiek: “Veel ouders denken: mij overkomt het niet, maar aan zee is het zelfs voor een volwassene moeilijk om zich te oriënteren, en kinderen zijn sneller dan water.
Leer ze daarom die palen te gebruiken. Zoek een strandplekje in de buurt, en doe je kleintjes verdwaalbandjes om met hun naam. Een verdwaald kind is vaak zo over z’n toeren dat het niet meer kan praten. Ga dan samen een eindje richting zee, en laat je kind zoeken: waar is de paal waar mama en papa zitten?
Zelf maken!
[sm-rambla-embed][VWVIDEO_VvQe0g][/sm-rambla-embed]
Maak er een relax dagje van
Maak ook als ouders afspraken met elkaar: wie doet wat? Vaak loopt het mis als mensen het strand verlaten, want dan is het druk, alles moet worden ingepakt en bij de auto merken ze plots dat het kind niet mee is.
Ook een gevaarlijk moment: als er een zeebries opsteekt. Zolang het heet is, plakken kinderen aan hun ouders, maar het moment dat het iets frisser wordt, begint de kermis van forten bouwen en naar het water hollen.
Mijn advies: bind je kind niet vast, laat het lopen, maar blijf in de buurt, en speel samen. Kinderen groeien snel, voor je het weet zijn ze te groot om samen zandkastelen te bouwen!”
Meer spelen-aan-zee-tips:
Hoofdredder Tim Cocle van King Beach Blankenberge:
- Toon je kinderen voor je op het strand gaat zitten de oriëntatiepalen maar ook andere opvallende punten.
- Maak ze duidelijk dat ze het altijd moeten zeggen wanneer ze even naar het water lopen.
- Smeer je kind in. Als het verloren loopt in de blakende zon, kan het verbrand raken.
- Kindje kwijt? Blijf kalm. Zoek met de wind mee, want zo lopen kinderen bijna altijd. Ga ook kijken bij speeltuintjes of andere plekken die kinderen aantrekken.
- Bedenk dat kinderen soms behoorlijk wat kilometers kunnen afleggen. Zeker als ze een poosje weg zijn, zitten ze misschien al in de volgende badstad.
Lees ook:
- Verdwaalbandjes: 3x makkelijke én coole alternatieven
- Staycation met kinderen: in deze natuurlijke wateren mag je zwemmen
- Staycation met kinderen: 4x avontuurlijk overnachten met kinderen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!