Leer je kind veilig omgaan met je huisdier
Kinderen houden van dieren. Ze houden ervan hen te aaien en ermee te spelen. dieren heel verschillend. Voorzichtig zijn, is de boodschap. Want een ongeluk is vlug gebeurd.
Hoe moet je je gedragen bij welk huisdier?
Probeer je steeds goed te informeren over wat wel en wat niet kan bij een huisdier. Hieronder kan je alvast lezen wat te doen als je een hond, konijn of een kat in huis hebt.
Hond als huisdier?
Honden houden er niet van om gedomineerd te worden. Kinderen hebben vaak de neiging, vooral bij grote honden, ze te omhelzen. Dit geeft hen het gevoel dat je kind de baas wil spelen. De hond zou daar slecht op kunnen reageren. Leer je kind om een hond onder de kin te kriebelen. Dat heeft hij graag omdat de hond zich dan veilig voelt.
Als je kind een wildvreemde hond tegenkomt, leer hem dan nooit zomaar naar de hond toe te stappen. Het is belangrijk toestemming te vragen aan het baasje. Geeft het baasje zijn zegen, zorg dan dat je kind de hond eerst aan zijn handjes laat ruiken. De hond zal duidelijk maken dat die het goed vindt. Dan kan je kindje hem onder de kin kriebelen.
Omdat honden heel onverwachts uit de hoek kunnen komen, is het dus vooral bij kinderen, erg belangrijk alle risico’s te vermijden. Zelfs als je denkt de allerliefste hond op aarde te hebben. Het mandje of laken van de hond bijvoorbeeld is ‘zijn’ plaatsje. Honden schermen graag hun territorium af. Kinderen durven onbezonnen dit plekje opeisen als ‘speelplaats’ maar dat kan slecht aflopen. Je kindje moet dit respecteren.
Konijn als huisdier?
Laat je kind naast het konijn op de grond gaan zitten en hem een stukje fruit of groenten voeden.
Pak een konijntje nooit in het wildeweg vast. Konijnen zijn namelijk prooidieren en worden van de minste bedreiging erg bang. Neem het konijn rustig vast onder de pootjes of poep en ter hoogte van de borst. Til hem dan op en hou hem mooi recht tegen je lichaam.
Als je kind een konijntje wil aaien kan je hem steeds naast je kind op de grond zetten. Hij zal komen snuffelen en zal misschien vanzelf bij je bengel op de schoot kruipen. Het konijntje zal zich veel vrijer en veiliger voelen. Blijft die gewoon zitten zorg er dan voor dat je kindje er rekening mee houdt het konijn niet uit het onverwachte te aaien, want uit schrik durven ze al eens bijten.
Kat als huisdier?
Katten zoeken de warmte op. Als je een klein kindje hebt moet je er steeds voor zorgen dat je poes zijn eigen plaatsje heeft. Liefst ergens bij de verwarming ofzo. Zo zal hij al minder geneigd zijn om bij het kind in het wiegje of bedje te kruipen. Check toch steeds goed of je kat niet in de kamer is, en of de deur goed toe is. Je poes zou zichzelf wel eens op je kindje kunnen leggen, met alle nare gevolgen van dien.
Als poesjes spelen vangen of krabben ze nogal eens graag. Leer je kind dus steeds te spelen met speelgoedjes. Als die met zijn handjes de kat wild maakt zal hij vroeg of laat gekrabd worden. Een balletje gooien is veel veiliger.
Katten houden er niet van geklemd te worden. Als je kind hem op de schoot neemt en stevig knuffelt zal hij zich in het nauw gedreven voelen en wegspringen. Dit zou jouw kindje wel eens durven afschrikken of verwonden. Omdat katten graag op de shoot komen liggen is het gemakkelijk als je als ouder je kind mooi recht in de zetel laat zitten en de poes op zijn schoot te zet. Legt de poes zich vanzelf neer kan je kindje rustig gaan aaien.
LEES OOK: Welk huisdier past bij mijn kind?