Gedragstherapeute Wendy Bosmans geeft tips

Zijn je kinderen moeilijke eters? Dringend nood aan praktische tips voor meer plezier aan tafel? Wendy Bosmans geeft raad!

We weten allemaal dat de maaltijd met kinderen niet altijd even gemakkelijk is. Toch kan je er met een aantal kleine aanpassingen voor zorgen dat het eten een gezellig familiemoment wordt.

  • De regel is: "Eten doen we aan tafel" maar niets is zo leuk als die regel af en toe overtreden. Een kom lekkere soep eten voor de open haard, uitzonderlijk eens met frietjes op de schoot voor de televisie eten of allemaal eens aan de kleine kindertafel zitten! 
  • Laat de kinderen helpen bij het koken . Doe hen een grote schort aan en laat hen groenten snijden, roeren in de soep, aardappelen wassen of proeven uit de soepketel… Ook kleinere kinderen kunnen al mee groenten snijden of boterhammen helpen smeren voor de croque-monsieurs.
  • Stel samen met de kinderen een weekmenu op. Kinderen vinden het geweldig om inspraak te hebben in wat er ’s avonds op tafel komt. Iedere dag frietjes of macaroni kan natuurlijk niet, maar er zijn wel verantwoorde en gezonde compromissen te sluiten. En waarom geen doos knutselen waarin ze hun suggesties kunnen steken?
  • Een tof gedekte tafel is gezellig en fijn om aan te eten. Laat de kinderen de tafel dekken met leuke accessoires: kleurrijke servetjes, gekrulde rietjes om mee te drinken, magische lepels die van kleur veranderen tijdens het eten of bloemen die ze zelf geplukt hebben.
  • De sfeer aan tafel is vaak belangrijker om kinderen te doen eten, dan wat je hen voorzet. Focus niet op datgene wat je kind NIET eet aan tafel. Hoe meer aandacht je geeft aan het niet eten, hoe erger het vaak wordt. De tafel is ook geen plek om ruzies uit te vechten. Maak eens een grapje, praat over de leuke dingen van die dag en benadruk hoe flink je kind iets proeft.
  • Wist je dat toverbonen veel beter smaken dan gewone prinsessenbonen. Met een beetje creativiteit kom je ver. Verzin een verhaaltje bij het eten of maak een gezichtje met de groenten. Zo zullen kinderen veel gemakkelijker alles opeten.
  • Dwing kinderen nooit om iets te eten. Je kan ze wel aanmoedigen om iets te proeven. Vindt je kind het niet onmiddellijk lekker, geef niet op! Soms moeten kinderen tot tien keer iets proeven vooraleer ze het lekker vinden.
  • Eet zoveel mogelijk samen met de kinderen en eet hetzelfde. Je kunt niet van je kinderen verwachten dat ze verse groenten, soep of fruit eten, als je dat zelf niet doet.
  • Kondig het eten enkele minuten op voorhand aan . Geef je kind even de tijd om zich voor te bereiden op de maaltijd en datgene waar hij of zij mee bezig is, af te werken.
Naar aanleiding van de lancering van de nieuwe Campbell's Soup met meer balletjes zegt Bosmans: "Kinderen houden van kleur. De rode en oranje kleuren van Tomaat met balletjes en Wortel-Pompoen met balletjes maken soep voor moeilijke eters aantrekkelijker. En balletjes maken het nog extra fun, dat weten alle mama’s."

"In mijn naïeve beginjaren als moeder dacht ik nog dat je soep gewoon moest uitscheppen. Iedereen één of twee lepels en klaar. Dat was buiten mijn dochters en de balletjes in de soep gerekend. De eerste vraag is steeds: "Hoeveel balletjes heb jij?" en wee mijn gebeente als de ene er meer heeft dan de andere."

"Soepballetjes kunnen voor een ware rel aan tafel zorgen. En weet je wie dan steeds soep zonder balletjes moet eten: juist ja, "Mama". Nu er meer balletjes in de Campbell’s Délisoup zitten, heb ik eindelijk de kans om er zelf nog eens eentje te proeven."

Wendy Bosmans (35j) is gedragstherapeute. Ze werd bekend van het programma "Supernanny". Momenteel is ze Schepen van o.a. Gezin in Meeuwen-Gruitrode. Maar bovenal is ze mama van twee dochters Kaat (6j) en Marie (8j).

Partner Content