Gouden opvoedtips

Een rustgevende omgeving waar regels niet te moeilijk zijn om op te volgen, kan een hele hoop ‘slecht’ gedrag voorkomen.

  • Creëer mogelijkheden waar mogelijk. Wordt het dat paarse shirt of de blauwe jurk voor school? Een appel of banaan tijdens snacktijd? Keuzes maken vertraagt alles een beetje, maar je kind zal het gevoel hebben dat zijn mening er toe doet. Jonge kinderen liggen immers in constant tweestrijd met zichzelf. Langs de ene kant zijn ze heel erg afhankelijk, langs de andere kant willen ze meer onafhankelijkheid. Probeer  je kind dus toch een zekere controle te geven zodat hij zich zelfzeker genoeg voelt.
     
  • Wanneer je moet anticiperen op weerstand, ga dan voor de humoristische aanpak. Zet bijvoorbeeld een luier op je hoofd. Dit kan de tijdspannen van het gejammer van je kleine wat inkorten. En vergeet vooral niet om de goede, meewerkende, constructieve en vriendelijke houding waar je zo hard aan werkt te cultiveren. Geef genoeg positieve aandacht en wees gul met knuffels als je kind netjes opruimt, de baby zachtjes behandeld, of op je wacht bij de voordeur als het tijd is om het huis te verlaten. Waar het uiteindelijk allemaal om draait is dat je kind gelukkig en sociaal aangepast zal zijn, dus dit is een win-win situatie.

Bron: parents.com

Partner Content