Getty Images

Heeft mijn kindje een gezond gewicht?

Nooit waren er zoveel Vlaamse tweejarigen met overgewicht. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Kind en Gezin. Maar wat is nu een gezond gewicht bij peuters en kleuters? En is een ‘slanker’ kind automatisch een gezonder kind?

Gezond leven = gezond verstand

Kinderen komen in alle vormen en maten, en dat is maar goed ook! Toch kies je als ouder en kind niet voor overgewicht. Niet het minst omdat het je kindje in zijn verdere leven gezondheidsproblemen kan opleveren. Maar zoon of dochter zomaar even op dieet zetten, is zeker en vast ook geen goed idee!

Een gezond gewicht begint uiteraard bij een gezonde levensstijl. Dat wil zeggen: goed en gevarieerd eten en veel bewegen. Toch kan overgewicht ook veroorzaakt worden door andere factoren dan slechte voeding of weinig beweging. Denk maar aan maatschappelijke druk, armoede, medische factoren of psychologische redenen.

Meteen met de vinger wijzen naar ouders van kinderen met overgewicht is dan ook niet aan de orde.

gezond gewicht kind
Getty Images

Innerlijke motor

Het allerbelangrijkste voor elk kind van welke vorm of maat dan ook, blijft een goed evenwicht tussen de inname van voeding en het verbranden ervan (bewegen, dus). Vergelijk het met een auto: een energiezuinige auto moet minder snel bijgetankt worden dan eentje die energie verslindt.

Hoe snel je lichaam energie verbruikt en voeding verwerkt ligt eraan hoe het lichaam is opgebouwd. Iedereen kent wel iemand die bij wijze van spreken verdikt van een glas water en iemand die kan blijven eten zonder een grammetje aan te komen.

Erfelijke factoren bepalen of je lichaam wel of niet zuinig kan omgaan met de energie die het binnenkrijgt. De boodschap is dus dat je goed moet stilstaan bij de energie-inname en het energieverbruik van je kind, los van zijn of haar gewicht.

gezond gewicht kind
Getty Images

Gewichtsevolutie

In ieder geval is een gezonde levensstijl veel belangrijker dan een streefgetal op de weegschaal.

Een gezonde levensstijl staat mijlenver van calorieën tellen of voedingsmiddelen schrappen. Kinderen blijven kinderen. Ze moeten onbezorgd kunnen spelen en van het leven genieten en daar hoort streng diëten niet bij.

Wie de gewichtsevolutie van zijn kind wil volgen, moet die op lange termijn bekijken. Het resultaat van een gezonde levensstijl kun je niet na een week van de weegschaal aflezen.

gezond gewicht kind
Getty Images

Groeicurve

Een handig en snel hulpmiddel om het gewicht van jouw kind te evalueren is door zijn BMI te berekenen. Nadien kun je het BMI bekijken op de groeicurve voor jongens en meisjes tot 18 jaar. Je kijkt dan naar de leeftijd en zoekt het snijpunt met het BMI-getal. De referentie is p50. Die lijn staat in het vet en geeft het gemiddelde gewicht weer. Hoe veel boven of eronder je zit, bepaalt of je kind onder- of overgewicht heeft. Zit je kindje op de obesitas-lijn, dan is een intensieve begeleiding door de huisarts, diëtiste en/of psycholoog aangewezen.

BMI berekenen

Om het BMI van je kind te berekenen, deel je het gewicht van je kind (in kg) door het kwadraat van zijn of haar lengte (in m). Bijvoorbeeld: een jongen van 6 jaar is 1,20 m groot en weegt 21 kg. Zijn BMI is 21/ (1,20 x 1,20) = 14,58. Dat is afgerond een BMI van 15.

In onderstaande tabel zie je dus dat het jongetje van 6 een goed gewicht heeft, iets onder het gemiddelde.

gezond gewicht kind
www.vub.be/groeicurven
gezond gewicht kind
www.vub.be/groeicurven

Tips voor een gezonde levensstijl

 Peuter (1,5 – 3 jaar)

 • Lichaamsbeweging: zoveel mogelijk stimuleren om te bewegen, bij voorkeur meer dan 3 uur per dag
 • Water: 0,5 liter
 • Graanproducten en aardappelen: brood: 1 – 3 sneden, aardappel: 1 – 2 stuks (50 – 100 g)
 • Groenten: 1 – 2 groentelepels (50 – 100 g). Vervang gekookte groenten af en toe door rauwe groenten
 • Fruit: 1 – 2 stuks (100 – 200 g)
 • Melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten: kinderen jonger dan 3 jaar drinken bij voorkeur groeimelk zonder toegevoegde suiker en aroma’s en/of aangevuld met volle melk. Zo’n 2 tot 3 bekertjes (tussen 350 en 500 ml) per dag en maximaal 1/2 sneetje (10 g) kaas
 • Vlees eet je met mate, niet meer dan 25 gram per dag is ruimschoots voldoende en zeker niet elke dag. Wissel vlees vaak af met vis, eieren of peulvruchten
 • Smeer- en bereidingsvet: zachte margarine: zo’n 5 g per sneetje brood. De totale hoeveelheid vet is maximaal 15 g

Kleuter (3 – 6 jaar)

 • Lichaamsbeweging: minstens 3 uur bewegen per dag (licht, matig of intensief)
 • Water:  0,5 – 1 liter
 • Graanproducten en aardappelen: 3 – 5 sneden brood en  1 – 4 stuks (50-200 g) aardappelen
 •  Groenten: 2 – 3 groentelepels (100 – 150 g)
 •  Fruit: 1 – 2 stuks (100 – 200 g)
 •  Kinderen van 3 tot 4 jaar drinken bij voorkeur volle melk. Vanaf 4 jaar gaat de voorkeur naar halfvolle melk. Zo’n 2 tot 3 bekertjes (tussen 350 en 500 ml) en 1/2 – 1 sneetje (10- 20 g) kaas
 • Vlees eet je met mate, niet meer dan 75 gram per dag is ruimschoots voldoende en zeker niet elke dag. Wissel vlees vaak af met vis, eieren of peulvruchten
 • Smeer- en bereidingsvet: zachte margarine: zo’n 5 g per sneetje brood. De totale hoeveelheid vet is maximaal 15 g

Bron: Kind & Gezin, Vigez.be, ‘Mijn kind eet gezond. Samen op weg naar een gezonde levensstijl’ via uitgeverij Manteau.

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content