Help je kind omgaan met verlegenheid
Ook zo’n verlegen peuter of kleuter die steeds achter je benen wegduikt? Verstopt het ook zijn of haar hoofdje in je hals om niets te hoeven zeggen, laat staan kijken?
Verlegenheid komt in fases. Zo zijn er twee leeftijden waarbij verlegenheid vaak voorkomt. De eerste fase situeert zich rond een jaar of twee.
Op dat moment krijgen kinderen een IK-besef. Ze ontdekken als het ware dat ze een persoontje zijn, los van mama en papa. Dat ontdekken van het eigen willetje gaat gepaard met de nodige onzekerheid. Vandaar die eerste verlegenheid.
Een paar jaar later, rond de leeftijd van vier jaar, kan er weer een verlegen fase opduiken. De wereld wordt namelijk een stukje groter voor het kind. Het gaat naar school met een onbekende juf en kinderen.
Plots worden er dingen van hen verwacht, het zorgeloze spelen is voorbij. En hup, de angst slaat weer toe. Ze willen ontsnappen aan al die onzekerheden. Vandaar dat kinderen zich vaak vastklampen aan hun ouders. Ze zijn namelijk het enige zekere en veilige in hun leven op dat eigenste moment.
De mate van verlegenheid varieert van kind tot kind. Introverte kinderen zijn zoiezo al wat meer verlegen in het bijzijn van anderen, dus zij zullen er misschien wat meer last van hebben. Als het kind een grote broer of zus heeft, leert het van hem/haar hoe te reageren op bepaalde situaties. Wat tot slot ook meespeelt is de mate van bescherming door de ouders en of het kind regelmatig uitjes maakt en dergelijke.
Tips
- Jij bent hét grote voorbeeld voor je kind. Als je mensen een hand of kus geeft, knuffelt, beleefd antwoord, zal je kind dit overnemen. Door het onbewust zo aan te pakken, bereik je veel meer resultaat dan gewoon te zeggen ‘geef een kusje’ en het vervolgens zelf niet doet.
- Als je kind het moeilijk heeft, doe het dan eerst samen en als het zich wat meer op zijn/haar gemak voelt, geef je een complimentje en neem je afstand.
- Verwacht ook niet té veel. Stap voor stap!
- Geef aan dat je zijn/haar angst begrijpt. Zeg: ‘Ik weet dat je het eng vindt, maar ik ga je helpen.’
- Je kind mag fouten maken. Zo leert het om met moeilijke situaties om te gaan. Te veel beschermen en behoeden voor fouten heeft nefaste gevolgen voor zijn/haar toekomst in de echte, harde wereld.
- Geeft complimentjes als je kind iets aangedurfd heeft zonder zijn hoofdje weg te steken. Het geeft een echte boost aan zijn/haar zelfvertrouwen.
- Neem je kind mee op uitstapjes. Start rustig met een bezoekje bij oma en evolueer tot een heuse verjaardagsparty. Zo leer je je kind hoe met verschillende situaties om te gaan.