Is vet altijd slecht?

Veel mama’s gebruiken zo min mogelijk vet bij de voeding van hun kindjes. De helft van de moeders kent de term essentiële vetten niet, terwijl deze vetten belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen.

Moeders bepalen op basis van hun achtergrondkennis of producten wel of niet gezond zijn. Maar ze blijken het verschil tussen goede en slechte vetten niet onder de knie te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek bij 700 mama’s met kinderen tussen 1 en 12 jaar.

Als het gaat om gezonde voeding voor kinderen, besteden mama’s vooral aandacht aan groente en fruit en aan melkproducten. Slechts 3% zien vet als een belangrijke voedingscategorie voor kinderen. Vet wordt voornamelijk gezien als ‘slechte’ voedingsstof.

Vlaamse kinderen blijken te veel verzadigd vet binnen te krijgen. En net te weinig essentiële vetten. Goede essentiële vetten zijn belangrijk als bouwstof voor alle cellen in ons lichaam. Het lichaam kan deze essentiële vetten niet zelf aanmaken. Daarom moeten we ze via onze voeding binnenkrijgen.

Plantaardige oliën en producten die daarvan gemaakt worden zoals margarines, zijn een belangrijke bron van essentiële vetten als alfa-linoleenzuur en linolzuur.

Partner Content