Boy standing up against a wall; Shutterstock ID 171985700

Je kind disciplineren, zo doe je het

De superstrenge manier van opvoeden is verleden tijd, maar we hebben ontdekt dat laissez-faire ook niet werkt. Wat je nodig hebt is gezag, respect, discipline. Hoe breng je het je kinderen bij? 

Uit een onderzoek aan de Amerikaanse Vanderbilt universiteit blijkt dat van de 2.100 ondervraagde ouders, 1 op de 3 vindt dat ze er niet in slagen hun kinderen genoeg discipline bij te brengen. De meeste ouders gebruiken dezelfde methodes waar zij als kind mee gestraft werden. Time-outs, het wegnemen van privileges, roepen en slaan. De ouders die de laatste 2 methodes gebruiken, hebben meer dan anderen het gevoel dat hun methodes niet werken.

Uit het Vanderbilt-onderzoek blijkt ook dat time-outs heel populair zijn als straf. Ze zijn efficiënt om jonge kinderen te doen afkoelen en weer controle over hun emoties te doen krijgen.

Maar wat is een geslaagde time-out?

Kinderarts Blum in de NY Times: “Als ouders de time-out gebruiken om ondertussen te foeteren of uit te leggen wat hun kinderen hebben gedaan, zijn ze nutteloos. Net als je kind vechtend op zijn time-out plek houden. Een time-out werkt alleen als je kinderen verder absoluut geen aandacht geeft. Hou rekening met hun leeftijd. Ons advies: een minuut per jaar van je kind. Als het langer duurt, gaan ze zich vervelen en zich weer misdragen om aandacht te krijgen.”

De 5 opvoedvaardigheden:

  • Positieve betrokkenheid
  • Positief bekrachtigen van wenselijk gedrag: aandacht geven als je kind braaf is of doet wat jij het hebt geleerd, negeren als het stout is.
  • Conflictoplossingen: je kind leren dat conflicten op een goede manier kunnen opgelost worden.
  • Disciplineren: je kind duidelijke grenzen geven en ze eventueel straffen als ze daarbuiten kleuren.
  • Monitoring: overzicht of toezicht houden, en weten waar je kind mee bezig is.

Op www.opvoedwinkel.be kan je per mail of telefoon terecht met al je opvoedvragen.

Tekst: Nathalie Le Blanc
Bron: Vitaya Magazine

LEES OOK

Zo maak je van ‘in de hoek staan’ een effectieve straf

Straffen: hoe doe je dat?

Partner Content