Kinderen gebruiken minder vaak hun fantasie

Ondanks het feit dat de meeste ouders fantaseren een belangrijke pijler vindt in de ontwikkeling van hun kind, is een groot deel van die ouders ook van oordeel dat hun eigen kind minder hun fantasie gebruikt dan vroeger.

88% van de ouders* vindt fantaseren een belangrijke pijler in de ontwikkeling van hun kind. Maar 78% is van mening dat zij vroeger meer hun eigen fantasie gebruikten omdat er toen geen computerspelletjes en minder televisieprogramma's waren.

Een derde van de ondervraagde ouders is van mening dat kinderen minder tijd hebben om te fantaseren door de huidige prestatiemaatschappij. Een overvolle agenda van de ouders en een druk schema van de kinderen zelf is hier de oorzaak van.

Nochtans is fantaseren erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen volgens Eefje Raedts, klinisch psycholoog-psychotherapeut: "Door fantasie verwerken kinderen gebeurtenissen uit het echte leven en leren ze hoe mensen en de wereld om hun heen in elkaar zit. Maar de tijd en de middelen om te kunnen fantaseren raken steeds meer op de achtergrond."

Positieve effecten van fantasie

  • creativiteit
  • beter omgaan met verveling
  • verwerken van emoties

Om deze positieve effecten te bekomen leest 56% van de ondervraagde ouders verhaaltjes voor, prikkelt 62% de nieuwsgierigheid van kinderen en vergroot 56% het referentiekader van hun kind.

*onderzoek uitgevoerd door Playmobil bij 1.000 ouders en 1.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 10 jaar

Bron: Libelle.be

Partner Content