Kinderziekte: windpokken
Bij dat eerste vlekje denk je misschien nog aan een muggenbeet. Maar wanneer de uitslag zich stilaan over het hele lichaampje van je kind verspreidt, kan je er vanop aan dat het de windpokken zijn. Wat houdt deze kinderziekte precies in? Wat zijn de symptomen en wat kan je eraan doen?
Wat zijn windpokken?
Deze kinderziekte is er eentje waar bijna iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt en wordt veroorzaakt door een virus. Na enkele dagen zijn de meeste kinderen genezen, maar het virus blijft in het lichaam aanwezig. Op latere leeftijd kan het op die manier bijvoorbeeld nog zona veroorzaken. In heel uitzonderlijke gevallen treden complicaties op zoals een long- of een hersenontsteking.
Windpokken zijn besmettelijk vanaf 2 dagen voor je de eerste huiduitslag opmerkt en dit tot alle blaasjes helemaal uitgedroogd zijn.
Symptomen van de windpokken
- Huiduitslag – kleine vlekjes – die eerst voorkomen op de romp van je kindje en zich later verspreiden over het hele lichaam. Ook op het gezicht en onder het haar zal de uitslag opduiken.
- De windpokken gaan verder vaak gepaard met koorts, hoofdpijn en hoesten.
- De huidslag verandert in kleine blaasjes die later opdrogen en korstjes vormen. Dit proces zorgt voor heel veel jeuk. Het is belangrijk dat je kind er niet aan krabt, zoniet laat deze kinderziekte littekens achter.
Wat te doen?
- Hou je kindje thuis van de crèche of school wegens het grote besmettingsgevaar.
- Bij koorts kan je een koortswerend middel geven.
- De jeuk bij windpokken is heel vervelend, maar geef geen jeukwerende middeltjes op eigen houtje. Overleg steeds met de kinderarts.
- Hou de handen en nageltjes van je kleintje proper zodat er geen infectie kan optreden.
- Heeft je kind ook pijnlijke blaasjes in de mond? Koude drank en waterijsjes doen dan wonderen!
Hoewel er een vaccin tegen windpokken bestaat, beveelt de Hoge Gezondheidsraad geen algemene vaccinatie van kinderen aan.