Montessori voor thuis: hoe pak je het aan?
Je peuter mindful opvoeden zonder de typische terrible two-fenomenen. Klinkt goed, toch? Als je de leer van Maria Montessori wilt volgen, is het belangrijk om je kind de kans te geven om dingen zelf en op zijn eigen tempo te ontdekken. Concreet vraagt dat een aantal aanpassingen in je huis.
Je kind, de kleine ontdekker
Volgens Maria Montessori wil een kind leren en groeien en weet het van nature wat hij moet doen en waar hij aan moet werken om zich te ontwikkelen. Laat hem dus gerust dingen ontdekken en zelf verantwoordelijkheid opnemen in huis, op een veilige manier natuurlijk. Laat het kind leiden, zonder zomaar alles goed te vinden of hem steeds zijn zin te laten doen. Zodra het nodig is, stel je grenzen, zeker om ieders veiligheid te verzekeren.
Je kind is nieuwsgierig. Betrek hem dus zoveel mogelijk bij de alledaagse activiteiten! Eten maken, de was doen, noem maar op. Het zal misschien wat trager gaan, maar geniet van de momenten samen met je kind wanneer het jou past. Dat hoeft niet elke dag te zijn, maar bekijk wat mogelijk is. Zo kun je in het weekend misschien samen koken of bakken, maar is het door de week voldoende om te helpen met de tafel dekken of zelf zijn drinken in te schenken.
Integreer thuis de Montessori-leer
Hoe kun je de principes uit de Montessori-leer thuis op een eenvoudige manier integreren? Begin klein, met enkele dingen die makkelijk te verwezenlijken zijn in je huis.
In het boek ‘Montessori voor thuis’ vonden we enkele nuttige tips:
Meubels op kinderformaat
Kies meubels die je kind zonder hulp op een veilige manier kan gebruiken. Zet ook alles klaar zodat je kind zelfstandig aan de slag kan.
- Voorzie een tafeltje en stoel waaraan je kind makkelijk kan zitten met de voeten plat op de grond.
- Een learning tower of keukenhulpje is handig in de keuken. Het zorgt ervoor dat de kinderen op een eenvoudige manier kunnen helpen.
- Een eetstoel waar ze zelf op kunnen klimmen is superhandig als iedereen gezellig samen aan tafel eet.
- Een laag kinderbed waar je peuter of kleuter zelf in en uit kan klimmen draagt ook bij tot de zelfstandigheid.
- Kies een kledingkast of rekje waar je kind makkelijk bij kan en zichzelf kan aankleden. Berg kledij die niet bij het seizoen past op zodat je niet steeds in conflicten eindigt.
- Zorg voor haakjes op kinderhoogte zodat de kinderen zelf hun jas en tas kunnen ophangen.
- Ga voor een open kast of rekje met speelgoed en boeken waaruit ze zelf kunnen kiezen. Dit leuke rek is van lovevery.eu.
Verminder je spullen
Hoe hou je je huis een beetje netjes als je peuter alles zelfstandig wilt doen? Wel, begin met drastisch snoeien in de hoeveelheid spullen, speelgoed en knutselgerief. Wat je kinderen niet veel gebruiken of wat nog te moeilijk is, stop je weg.
Roulatie of toy rotation is een echte aanrader, zowel voor jou als je kind. Kies een kast of opbergplek buiten het blikveld van je kind om al het speelgoed, de spullen en de werkjes in op te bergen. Haal de spullen uit die je peuter of kleuter nu interessant vindt en wissel regelmatig. Zo blijft het interessant voor je kind en hoef jij niet steeds nieuw speelgoed te kopen.
Zijn de kinderen uitgekeken op bepaalde dingen? Stop ze dan samen in een doos en bewaar ze voor een jonger broertje of zusje of schenk ze weg. Misschien kent je kindje iemand die gelukkig wordt van deze spulletjes? Zo leren ze op een eenvoudige manier het principe van hergebruiken kennen.
Alles binnen handbereik
Peuters in huis kunnen erg druk zijn en je hebt er behoorlijk wat werk mee. Zorg ervoor dat je je huis zo inricht dat je kind zoveel mogelijk zelfstandig kan doen. De spulletjes die ze hiervoor nodig hebben zet je zo dat ze er zelf bij kunnen. Een doosje tissues bijvoorbeeld, of een kan met water en een bekertje. Zo komen ze niet steeds aan jouw mouw trekken als ze hun neusje willen snuiten of dorst hebben.
De dingen waar ze nog te klein voor zijn of die potentieel gevaarlijk zijn zet je op een plek waar ze niet bij kunnen. Zo vermijd je dat je steeds neen moet zeggen of dat het tot nutteloze discussies komt. Leg bijvoorbeeld de kookspullen waar je kind zelf mee aan de slag kan in de onderste lade, maar bewaar de gevaarlijke messen waar je peuter niet bij kan.
Benieuwd naar meer? In het boek Montessori voor thuis van Simone Davies vind je nog veel meer tips en adviezen over hoe je de Montessori-leer makkelijk thuis kunt toepassen. Het boek is uitgegeven bij Uitgeverij Brandt, kost 27,50 euro en is o.a. hier verkrijgbaar.
Meer over opvoeding?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!