©GettyImages

Kinderkamer inrichten volgens de Montessori-methode: hou hier rekening mee

Montessori ken je waarschijnlijk als onderwijsmethode, maar wist je dat er veel meer achter zit? Je kunt deze leer, waarin het vooral draait om kinderen te helpen om het zelf te doen, ook toepassen in huis. In de Montessori-kinderkamer bijvoorbeeld, waar vrijheid erg belangrijk is.

Ontwikkeling op eigen tempo

In de Montessorischolen is het belangrijk dat de kinderen de kans krijgen om zichzelf op hun eigen tempo te ontwikkelen, uiteraard onder begeleiding van de juf of meester. Wat als we deze methode ook thuis zouden doortrekken? Onze kinderen zoveel mogelijk zelf laten doen, op een veilige manier. Is dat niet wat we allemaal willen als ouder? We beginnen in de kinderkamer. Aan de hand van deze tips tover je ze in een handomdraai om in een heuse Montessori kamer.

Zelf in en uit bed

In de Montessori kinderkamer vind je geen traditioneel ledikantje, maar wel een laag peuterbed waar je kapoen zelf in en uit kan. Het geeft hen de vrijheid om zelf te beslissen om al even te gaan spelen wanneer ze wakker worden. Natuurlijk staat veiligheid altijd voorop!

Niet te veel speelgoed

Dat speelgoed, daar heeft Maria Montessori ook een mening over. Het moet goed toegankelijk zijn voor je kleine schat, maar het mag vooral niet té veel zijn. Niet in aanbod en ook niet in schreeuwerige kleuren. Kies voor duurzaam houten of stoffen speelgoed en beperk de hoeveelheid speelgoed in de kamer. Je zult zien dat je kindje nog steeds voldoende heeft om aan de slag te gaan, maar geen last krijgt van keuzestress. Soms zie je kamers vol speelgoed en kinderen die volledig overweldigd zijn en uiteindelijk met niets spelen. Net als in de woon- of speelkamer kies je best voor toy rotation.

Maak het toegankelijk

In de Montessori-kinderkamer moet je kind de mogelijkheid hebben om zelf beslissingen te nemen. Het speelgoed dat er staat moet dus toegankelijk zijn. Niet opgeborgen in hoge kasten of zware lades, maar liefst in leuke manden of op lage planken. Het is ook een goed idee om te kiezen voor een speciale lage kinderkast of kledingrek. Op die manier kan je kind zelf kiezen welke kleding het wil aantrekken.

Montessori-kinderkamer: hou het rustig

Decoratie is leuk, maar het kan al snel druk worden en afleiden. De kinderkamer moet in de eerste plaats een rustige plek zijn waar je kind in alle harmonie kan spelen. Ga voor eerder neutrale en rustgevende kleuren in de kamer en wees kritisch wat accessoires betreft. Kies eerder dingen die multifunctioneel zijn: decoratie en speelgoed in één. Een speeltapijt is ook altijd een goed idee.

Stel veiligheid voorop

Het klinkt misschien een beetje akelig om je kind al zoveel vrijheid te geven. Want het kan dan ook overal aan, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Zorg ervoor dat alles in de kamer kindvriendelijk is zodat die kleine kapoenen zorgeloos zelf op avontuur kunnen gaan, zelfs als jij op zondagochtend graag nog even in bed blijft liggen.

Bron: inrichting-huis.com

Meer kinderkamer tips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content