Op het potje

Zelfs voor kinderen die pro-potje zijn, is zindelijkheid iets dat stap voor stap gebeurt. Ouders kunnen hun kinderen helpen dit proces meester te worden door kalm te blijven en ondersteuning te geven waar nodig. Doorzettingsvermogen, geduld en een positieve houding zijn hierbij de codewoorden. Onderstaande tips stellen je kind gerust.

  1. Laat je kleintje een tekening kleuren na elk toiletbezoek. Nadat hij volledig zindelijk is, heb je een schatkist vol kunstwerken én een aandenken aan zijn training.
  2. Ga naar de boekhandel en laat je kind enkele nieuwe leuke boeken uitzoeken. Na een aantal succesvolle toiletbezoekjes introduceer je een nieuw boekje.
  3. Maak van de badkamer of het wc-kamertje een gezellige en aangename plaats om te vertoeven. Knutsel of koop een leuke deurhanger, fleur de muren op met posters of schilderijen, verfris met heerlijke geurtjes, zet een bloemetje op de vensterbank…
  4. Laat je kind ondergoed uitzoeken met felle patronen en favoriete tv-personages als aanmoediging, en vertel dat hij klaar is om ze te dragen, net als andere grote kinderen. In eerste instantie zal hij de broek over zijn luier willen trekken, maar zijn nieuwsgierigheid kan leiden tot succes.
  5. Kleur het toiletwater met blauwe of rode kleurstof. Als hij op het potje gaat, zal de kleur veranderen naar oranje of groen. Zo maak je van wc-bezoekjes een leuk spelletje.
  6. Verzamel allerlei low-budget speeltjes in een mooie, kleurrijke cadeauzak. Telkens als je kind het toilet goed gebruikt, mag hij een speeltje kiezen.
  7. Stickers zijn een gemakkelijke manier om het potje op te fleuren. Laat je kleintje zijn favoriete stickers op het potje plakken. Een gepersonaliseerde stoel zal hem/haar gemotiveerder maken om te trainen.
  8. Indien je kind een favoriete knuffel heeft, laat hem die dan meenemen naar het toilet. Het geeft hem een gevoel van zekerheid wanneer hij een stap voorwaarts zet.
  9. Maak een dag-tot-dag evolutiegrafiek en versier die met de stickers van de favoriete superhelden of tv-helden van je kind. Na elk ‘succes’ kan je kleintje een kleurrijke sticker op de kaart kleven.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content