Opvoedtips: welke mag je geloven en welke niet?

Kersverse ouders krijgen vaak allerlei opvoedtips naar hun hoofd geslingerd. Goedbedoeld, maar zijn ze wel altijd waar? Met het boek ‘Opvoedmythes’ wil klinisch pedagoog Marga Schiet duidelijkheid scheppen.

Opvoedmythes volgens Marga Schiet

Marga Schiet was begin twintig toen ze moeder werd. Ook zij werd toen bestookt met opvoedingsadvies waarvan ze niet eens wist of het waar was. Na haar dertigste ging ze aan de slag als pedagoog en ontdekte ze al snel dat veel jonge ouders verhalen en tips te horen krijgen die vaak berusten op onwaarheden. In haar boek ‘Opvoedmythes’ verzamelde ze alle opvoedmythes die ze ooit gekregen of gelezen heeft en bestempelt ze met ‘waar’ of ‘niet waar’.

#1 Waarom-vragen zijn een vorm van lastig gedrag

Vaakgehoord advies: Je kunt er maar beter geen antwoord op geven, want anders wordt het alleen maar erger.

Volgens Marga Schiet: Waarom-vragen horen bij jonge kinderen die leergierig zijn. Als de ene vraag beantwoord is, volgt er vaak een volgende vraag. Het kan lastig zijn voor ouders, maar het is geen gedrag dat afgeleerd moet worden. Integendeel, kinderen mogen vragen stellen en het is aan de ouders of ze steeds antwoord willen geven of niet.

Conclusie: niet waar

#2 Babytaal gebruiken is goed voor de taalontwikkeling

Vaakgehoord advies: Volwassen taal begrijpt een kind nog niet, dus praat op zijn niveau.

Volgens Marga Schiet: Een kind leert een taal via imitatie. Kinderen doen eerst mondvormen na en later de klanken en lettergrepen. Hoe beter de taal is die het hoort, hoe beter de taalontwikkeling zal verlopen. Wel is het zo dat baby’s eerder luisteren naar hoge tonen, zoals van vrouwen (mama), en hebben ze er baat bij dat zinnen herhaald worden. Volwassenen doen dit al van nature als ze tegen een baby praten.

Conclusie: niet waar

#3 Consequent zijn hoeft niet altijd

Vaakgehoord advies: Doe eens iets anders dan wat je kind gewoon is.

Volgens Marga Schiet: Ouders zijn ook maar mensen en doen niet altijd alles op dezelfde manier. Als je meestal voorspelbaar bent in je gedrag kun je daar best eens een uitzondering op maken, omdat kinderen toch wel vertrouwen in je hebben. Wordt er meestal aan tafel gegeten? Dan is een keer voor de tv juist extra gezellig. Regels zijn minder vervelend als er ook eens van afgeweken mag worden.

Conclusie: waar

#4 Enig kind zijn is zielig

Vaakgehoord advies: Het kind zit altijd tussen volwassenen en mist contact met andere kinderen.

Volgens Marga Schiet: De meeste kinderen gaan al op jonge leeftijd naar een kinderdagverblijf waar genoeg andere kinderen zijn. En ouders zullen manieren zoeken om hun kind met andere kinderen in contact te laten komen. Speelplaatsen zijn daarvoor erg geschikt. Daarnaast organiseer je als ouder weleens een verjaardagsfeestje waarop je kind andere kinderen uitnodigt of kies je voor een kindvriendelijke vakantiebestemming, waar je kinderen in contact komen met andere leeftijdsgenootjes. Contact met volwassenen is geen probleem, zolang ze maar rekening houden met het kind en tijd vrijmaken om te spelen, te praten en te luisteren naar hun kind.

Conclusie: niet waar

#5 Papieren luiers vertragen de zindelijkheidstraining

Vaakgehoord avies: Door papieren luiers voelen kinderen geen ‘nattigheid’ en leren ze niet om het plas-signaal te herkennen.

Volgens Marga Schiet: Kinderen worden gemiddeld een half jaar tot een jaar later zindelijk dan ongeveer veertig jaar geleden. Nu gebeurt dat rond de tweeënhalf tot drie jaar. Papieren luiers zijn zo goed dat het kind nauwelijks zal voelen dat het nat is. Het later zindelijk worden kan ook het gevolg zijn van drukbezette ouders en kinderopvang, waardoor ouders er minder aandachtig mee bezig zijn. Zonder luier zal een kind zich bewuster worden van de drang om te plassen, dus op de momenten dat het mogelijk is, kan dat de zindelijkheidstraining positief beïnvloeden.

Conclusie: waar. Stoffen luiers motiveren om sneller zindelijk te worden.

Meer over opvoedmythes lezen?

Haal dan zeker het boekje ‘Opvoedmythes’ van Marga Schiet in huis. Te koop bij o.a. Bol.com (€ 9,99)

LEES OOK

5 x praktische opvoedtips

Samen opvoeden zonder ruzies

Partner Content