©GettyImages

Kinderen en groot verdriet: hoe help je hen?

Een echtscheiding, een sterfgeval, de ziekte van een familielid,…Hoewel je het anders zou willen, groot verdriet blijft ook kinderen soms niet bespaard. Hoe gaat je kind ermee om en hoe kun je het helpen bij de verwerking?

Ga er nooit van uit dat je kind niet weet wat er aan de hand is of dat hij of zij te jong is om het te begrijpen. Je kind heeft ook gevoelens en het recht om te rouwen of verdrietig te zijn. Op deze momenten heeft hij meer dan ooit jouw troost en aandacht nodig.

Duiding

In ernstige situaties heeft je kind extra nood aan duiding, zoniet kan hij de signalen die hij opvangt verkeerd gaan interpreteren. Dit kan ertoe leiden dat je kind de oorzaak van jouw veranderde gedrag bij zichzelf gaat leggen: “Ik ben stout geweest en daarom houdt mama niet meer van me.” Praat met je kind.

Leg hem op een eenvoudige, maar eerlijke manier uit wat er aan de hand is. Benadruk dat het niet zijn fout is en dat je nog altijd evenveel van hem houdt. Het 1 keer zeggen, is vaak niet genoeg. Herhaling werkt.

Elk kind is anders

Geef je kind de ruimte om zijn verdriet op zijn eigen manier te uiten en te verwerken. Niet alle kinderen huilen.

Sommige kinderen worden juist heel stil en teruggetrokken. Andere vertonen agressief gedrag om hun onmacht kwijt te geraken. Probeer een manier te vinden om met je kind over zijn gevoelens te praten. Ga er in een moeilijke situatie vanuit dat hij troost nodig heeft en geef hem tijd en aandacht.

Boekentip

In ‘Een boek vol gevoelens en 1 goudvis’ vindt je kind originele opdrachten en handige tips en tricks bij (grote) emoties.

14,99 – Koop hier

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

Partner Content