Secondary drowning: gered en toch verdronken

Door -
secondary drowning
©GettyImages
Ouders die met hun kinderen naar het zwembad gaan, houden hun kleintjes steeds nauwlettend in de gaten om verdrinking te voorkomen. Maar soms loopt het toch mis en moet je oogappel gered worden. Lijkt alles goed te zijn afgelopen, maar krijgt je kind na een paar uur toch ademhalingsproblemen? Dan is er misschien sprake van secondary drowning.

Secondary drowning: wat is het?

De problemen ontstaan doordat je zoon of dochter water in de longen heeft gekregen. In die longen zitten longblaasjes en daarop zit een soort van coating om te zorgen dat ze gemakkelijker opengaan.

Je kunt het effect vergelijken met hoe een ballon werkt: als je een nieuwe ballon pakt, moet je eerst heel hard blazen. Nadien kost het opblazen een stuk minder moeite. Zonder die coating zijn de longblaasjes als een nieuwe ballon. Als er water in de longen komt, kan de coating van de longblaasjes een beetje weggewassen worden en de cellen die de coating maken kunnen stuk gaan. Daardoor krijgt je kind moeite met ademen.

Hoe groot is de kans op secondary drowning?

Pas als je kind langer onder water is geweest wordt het risico groter. Dat is enkel en alleen het geval bij een serieuze bijna-verdrinking. Het loopt dan maar net goed af en misschien heeft je telg zelfs een tijdje niet geademd.

Moet ik naar de huisarts?

In deze gevallen raadpleeg je best een huisarts:

  • Je kind is heel lang onder water geweest.
  • Hij of zij blijft hoesten tot lang na het ongeval.
  • Jouw zoon of dochter lijkt ontzettend vermoeid of is heel suf.

Verdrinking voorkomen

Verdrinking is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen tussen 1 en 5 jaar. Je hoort in de media regelmatig horrorverhalen over hoe een leuk zwempartijtje misloopt. Wij zetten enkele feiten op een rijtje en geven je tips hoe je verdrinking kunt voorkomen.

Bronnen: oudersvannu.nl 

Ook over verdrinking:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here