Tips om je kind beter te doen luisteren
Elke ouder krijgt vroeg of laat weleens te maken met een kind dat niet of slecht luistert, al ligt de schuld niet altijd bij het kind zelf. Vaak is het je manier van communiceren die ervoor zorgt dat je niet gedaan krijgt wat je wil.
Doe je kind beter luisteren met deze vijf tips!
Je kent het wel: je bent in de supermarkt en je peuter wil graag dat ene zakje snoep mee naar huis nemen. Alleen zie jij dat niet zo zitten en zeg je duidelijk dat het niet mag. Je kind begint te schreeuwen en iedereen kijkt fronsend jouw richting uit. Gebeurt zoiets vaker dan je zou willen? Dan zou het kunnen dat je boodschap niet goed aankomt. We geven je alvast enkele tips over hoe je beter kan communiceren met je kind.
1. Je hebt een te negatieve toon
Natuurlijk hoef je niet heel de dag elke beweging van je kind toe te juichen, maar te negatief zijn is ook niet goed. Je kind verliest dan al snel zijn motivatie om naar je te luisteren. Probeer het eens met een complimentje, zoals: “Ik vind het heel fijn dat je je bord hebt leeggegeten!”
2. Je valt te veel in herhaling
Als je altijd opnieuw hetzelfde vraagt, komt de boodschap op den duur niet meer aan. Beter is het om je wens slechts één keer duidelijk te maken, maar er meteen een mogelijke consequentie aan vast te hangen. Bijvoorbeeld: “Je zet de tv nu uit, of je mag de rest van de dag niet meer kijken.”
3. Je vraagt te veel ineens
Je hoeft niet op álles wat je kind doet meteen een opmerking te maken. Wat maakt het uit als hij een keertje in zijn neus peutert of te hevig opgaat in een spel? Als je de hele dag door alleen maar negatieve opmerkingen maakt, zal je kind je stem al snel negeren. Geef dus enkel opmerkingen over dingen die er echt toe doen.
4. Je opdrachten zijn niet duidelijk genoeg
Denk steeds na over de manier waarop je iets vraagt. Een vraag als: “Ruim je alsjeblieft even op?” werkt vaak niet. Je kind kan de opdracht dan namelijk als optioneel zien. Het is een vraag, en dat geeft hem het gevoel dat hij een keuze heeft. Zeg liever rustig en to the point wat je wil: “We gaan nu opruimen.”
5. Je maakt je ‘dreigementen’ niet waar
Als je consequenties koppelt aan je vragen, voer ze dan meteen uit als je kind nog steeds niet luistert. Zo weet hij de volgende keer dat hij maar beter wél doet wat je vraagt. Vermijd trouwens ook zinnen als: “Ik zeg het niet nog een keer”. Die hebben voor je kind weinig betekenis, hij snapt niet wat er zal gebeuren als hij niet luistert.
Lees meer:
- 5x daarom luistert je kind niet
- Zo leer je je kinderen helpen in het huishouden: tips van onze expert
- Met je kinderen over gevoelens praten: 5 tips
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!