©iStock

Veilig in de tuin met kindjes

Voor heel wat mensen staat vakantie gelijk met reizen. Niet iedereen zoekt echter exotische bestemmingen op. Wie kinderen heeft, verkiest soms om de welverdiende vrije dagen thuis door te brengen. Bij goed weer is de tuin dan een geliefkoosd plekje. Maar waar dien je voor uit te kijken als je kleine kinderen hebt?

1. (Fris)dranken

Als het warm is, moeten kinderen voldoende drinken, dat is bekend. Met bekers, flesjes en blikjes kan echter ook heel wat mislopen. Zoete dranken lokken in de zomer gemakkelijk insecten en je zorgt ook best voor drankbekers die zo goed als volledig afgesloten zijn, bv. met een drinktuit.

2. Insecten

Insecten zijn sowieso een bron van mogelijk onheil. In de zomer krioelt het in de tuin van de beestjes, en beten en steken zijn dan ook schering en inslag. Naar verluidt komen ook steeds vaker teken voor. Die bloedzuigende diertjes kunnen aanleiding geven tot hoogst vervelende kwaaltjes en zelfs de ziekte van Lyme veroorzaken. Check de kinderen regelmatig en vul je huisapotheek aan. Je apotheker vertelt er je graag alles over. En hou spuitbussen buiten bereik van je kinderen.

3. Vijvers en zwembadjes

In de zomer gaan heel wat ouders naarstig aan de slag om de tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dikwijls hoort daar een siervijvertje bij. Keerzijde van de medaille: met kleine kinderen moet je bij de kleinste plas water uit je doppen kijken. Zorg dan ook voor een goede afscherming. Wees ook voorzichtig met plonsbadjes en laat je kind NOOIT zonder toezicht spelen. Tenslotte nog dit: misschien mijd jij alle waterpartijen in je tuin, maar je buur niet. Sluit je tuin dus voldoende af.

4. Huisdieren

Je hebt een grote hond, maar sinds de baby er is, mag hij het huis niet meer in. Hij huist in de tuin en elke avond maak je een wandeling van een uur om het beest tevreden te houden. Klinkt het je bekend in de oren? Denk eraan dat, nu je kind de tuin in kan, ook het contact met de huisdieren weer mogelijk wordt. Niet meteen reden tot paniek, maar toch altijd even een oogje in het zeil houden.

5. Planten

Staat je tuin vol kleurige bloemetjes en leuk ogende besjes? Leuk voor het uitzicht, maar heb je al eens nagedacht hoeveel van die dingen eigenlijk giftig zijn? En zoals je weet steken die kleine ukken graag alles in hun mond.

6. Tuingerief

Planten vergen onderhoud. In de lente en de zomer zul je dus ongetwijfeld vele uurtjes al harkend en snoeiend doorbrengen. Het oog wil immers ook wat, niet waar? Vergeet niet al het materiaal weer op te bergen. Een loszittende nagel, een ‘vergeten’ tuinklauw, het is snel gebeurd. Als je machines gebruikt (grasmachine, elektrische zaag, …), hou je de kinderen best even uit de buurt.

7. Speeltuigen

Kinderen zijn gek op speeltuinen. Heel wat ouders plaatsen dan ook wat speeltuigen in de eigen achtertuin. Deze kunnen helaas ook vaak gepaard met ongevalletjes. Uiteraard mogen je kinderen ravotten, maar je neemt toch best een aantal veiligheidsmaatregelen:

  • Zorg voor degelijk materiaal – geen tweedehands spullen, ‘zachte’ materialen, geen uitstekende hoekjes en kantjes – en let op de hoogte van de toestellen.
  • Je kunt ook iets doen aan de ondergrond. Leg bv. een eigen speelhoek aan, met een ondergrond van zand of fijne boomschors.

8. De straat

Kleine kinderen worden groot en al snel zal de tuin te beperkt blijken voor de verkenningsdrang van je spruit. Tot het zover is, kun je je tuin best goed afsluiten van de openbare weg. Vergeet niet dat peuters en kleuters snel leren en dat een tuinhek zo geopend is. Zorg voor de juiste afsluiting en neem daarbij ‘kindvriendelijke’ materialen.

9. Barbecues en tuinfakkels

Je hebt net een barbecue gekocht en wil er de hele familie kennis mee laten maken. Het gevaar voor rondhossende kinderen is evident. Zeker als ook de wijn rijkelijk vloeit, zodat de ouderlijke aandacht wat verslapt. Ook tuinfakkels en andere dienen goed op afstand gehouden te worden.

10. Zon

Last, but not least. Elk jaar opnieuw worden tienduizenden kinderen ‘s zomers op onverantwoorde wijze aan haar stralen blootgesteld. Het spreekt voor zich dat het zonnebaden beperkt moet worden en dat steeds voor de nodige bescherming gezorgd moet worden: petjes, zonnecrème… Zorg ook voor voldoende drinken.

Lees ook:

Partner Content