©iStock

Heeft jouw kindje al een Plaspoort?

Het Plaspoort? Je leest het goed. Het Plaspoort lijkt op een echt paspoort en dient als een heen-en-weerschriftje waar ouders, grootouders, kinderopvang, … grote en kleine boodschappen in kwijt kunnen. Met dit initiatief wil Kind en Gezin iedereen die betrokken is bij de opvoeding van je kind aanmoedigen tot dezelfde aanpak voor zindelijkheidstraining.

Op de eerste pagina van het Plaspoort stel je een ‘Plasteam’ samen. Ouders, grootouders, de kinderopvang, de kleuterschool: iedereen die betrokken is bij de opvoeding van je kind kan in het Plaspoort grote en kleine boodschappen kwijt. Het is dan ook het ideale  instrument om elkaar op de hoogte te houden: vul het in, geef het door en praat erover.

“Je kind zindelijk helpen worden, dat doe je in teamverband, dus samen met ouders, grootouders, opvang, kinderoppas, kleuterschool, enzovoort”, begint Leen Dubois, woordvoerder van Kind en Gezin. “Het Plaspoort is een uniek heen-en-weer boekje voor elk kind. Het ondersteunt het hele Plasteam met tips en uitleg over zindelijkheid en rijpheidssignalen, een stappenplan en het antwoord op vaak gestelde vragen. Het is tegelijk een handig notitieboekje dat zindelijkheid makkelijk bespreekbaar maakt en iedereen op de hoogte houdt van de vorderingen.”

Waarom een Plaspoort?

“Jonge kinderen worden alsmaar later zindelijk. Onderzoek toont aan dat kleuters vandaag 3 tot 18 maanden later zindelijk zijn dan 40 jaar geleden. Er is niet één oorzaak; het gaat eerder om een combinatie van factoren in de omgeving van het kind. Luiers worden beter, de rijpingssignalen worden niet altijd opgepikt, ouders zijn soms onzeker, een verschillende zindelijkheidsaanpak van de opvoeders kan het proces vertragen, er is soms weinig overleg om de krachten te bundelen, er is verhoogde druk op gezinnen, ouders weten niet wanneer het best gestart wordt, afstemming tussen ouders en opvang of onderwijs loopt niet altijd vlot … Tijdig starten en een positieve ondersteuning, samenwerken én altijd en overal dezelfde aanpak zijn de vier basisprincipes om van zindelijkheid een succes te maken“, besluit Leen.

Expert-tip: een velletje papier

“Zindelijkheid is een proces: niet elk kind gaat even vlot op de pot. Soms is het een langer proces. Het is belangrijk om het positief en samen aan te pakken, altijd en overal waar je kindje op het potje gaat. Een tip die kan helpen: leg een vel wc-papier of keukenrol in het potje. Zo blijft het ‘hoopje’ niet aan het potje plakken en kan je het makkelijk in de wc omkiepen: dan hoef je het niet uit te vegen en verklapt je gezicht ook niet dat je het eigenlijk een beetje vies vindt. Je wilt namelijk niet dat je kindje het óók vies vindt. Veel kindjes zijn in het begin ook een beetje bang van het geluid van hun pipi of kaka dat in het potje ‘valt’: dat velletje papier dempt het geluid. Twee-in-een voor je peuter en meteen ook veel sneller, makkelijker en fijner voor jezelf. Een win-win dus!” Indra (45), verpleegkundige bij Kind en Gezin uit Ham.

https://issuu.com/vlaanderen-be/docs/cded4fed-216b-4560-a2f2-6854103a5c37

Het plaspoort kun je hier gratis bestellen.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content