Luizenpreventie en tips voor als hoofdluizen toch aanwezig zijn
Tijdens het schooljaar heeft je kind meer contact met andere kinderen en is de kans om luizen te krijgen ook groter. Een luis is vervelend, maar gelukkig niet schadelijk voor de gezondheid. Maak je geen zorgen als je kind er heeft, want iedereen kan ze krijgen!
Wat zijn luizen juist?
Hoofdluizen zijn zeer kleine ongevleugelde insecten die ongeveer 3 mm lang zijn en leven van het bloed van de mens. Luizen zijn doorzichtig met bruin-grijze randen. Eens volgezogen, zien ze rood van het bloed. De neten van de luis zijn daarentegen grijs-wit van kleur en lijken heel hard op roos. Het verschil is dat roos los zit in het haar en neten zitten eerder vastgeplakt. De eitjes zijn 1 mm groot en bevinden zich een paar millimeter van de hoofdhuid.
Ze zijn onschadelijk, maar toch heb je liever dat je kind geen luizen heeft. Er zijn verschillende manieren om luizen te voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen
- Het is belangrijk dat de kleding van kinderen op school niet in contact komen, normaal zouden de kapstokken 15 cm van elkaar verwijderd moeten zijn. Leer je kinderen ook om geen mutsen of sjaals van anderen aan te doen. Hetzelfde geldt voor haarborstel en haar rekkers.
- Hoe graag kinderen ook aan elkaar hangen, zeg hen duidelijk dat het beter is dat hoofdhuid-contact zeker vermeden moet worden.
- In Kruidvat zijn “Leeloop” haarrekkers te verkrijgen die preventief zouden kunnen werken tegen de luizen.
- Er bestaan etherische oliën die kunnen helpen als preventie tegen luizen, zoals Tea Tree Oil (anti-bacterieel, anti-schimmel, anti-viraal en anti-infecterend), maar ook rozemarijn heeft een desinfecterende werking. Daarnaast zijn oliën van geranium, lavendel, eucalyptus en citroen ook goed tegen de hoofdluis. Deze oliën moet je sprayen op het haar en op het beddengoed. Dit kan ook verwerkt worden in shampoo.
- Controleer om de paar weken het haar van je kind op de aanwezigheid van luizen met een luizenkam of met de nat-kam-test.
- Het haar overvloedig wassen is niet nodig, hoofdluizen zijn geen gevolg van slechte hygiëne.
Symptomen van luizen
- De hoofdluis prikt gaatjes en zuigt bloed op. Om ervoor te zorgen dat het bloed minder snel stolt, geeft de luis speeksel af. De allergische reactie daarop geeft jeuk, vergelijkbaar met een muggenbeet.
- Het is algemeen geweten dat luizen het liefst op warme plekken zitten, dus we gaan ze ook sneller treffen achter de oren of langs de achterkant van de nek.
- Wanneer er luizen te vinden zijn op de kleren of op het beddengoed, is het ook logisch dat ze in het haar zullen zitten.
Wat als je toch te maken hebt met luizen?
- Eerst en vooral is het belangrijk om te weten of er echt luizen/neten aanwezig zijn en niet gewoon roos of druppeltjes haarlak. Indien de neten verder dan een paar millimeters van de huid verwijderd zijn, zullen ze waarschijnlijk ook afsterven omdat de eitjes, die een beetje verderzitten, meestal al afgestorven zijn.
- Luizen ontstaan niet door slechte hygiëne. Iedereen heeft er wel eens me te maken. Het is toch belangrijk om de school op de hoogte te brengen. Belangrijk om weten: Een school mag nooit een leerling schorsen omwille van een besmettelijke ziekte, zoals de aanwezigheid van luizen. Het CLB kan wel in overleg met de ouders van een leerling met luizen beslissen dat het nodig is dat deze leerling thuis blijft om behandeling mogelijk te maken.
- Bij de apotheker vind je veel middeltjes om luizen te bestrijden. Er bestaan verschillende chemische bestrijdingsmiddelen tegen hoofdluizen, meestal onder de vorm van shampoo of lotion.
- Moet ik mijn lakens, sjaals en dergelijke dan ook wassen? Nee, dit is niet nodig, want luizen leven op de hoofdhuid. Wanneer ze niet op een behaarde hoofdhuid zitten, kunnen ze hoogstens 2 dagen overleven. Luizen zouden normaal 8 tot 24 uur kunnen overleven zonder voedsel en warmte, hierna drogen ze uit en sterven ze.
Lees ook: