3 dingen die je moet weten over mama’s die een keizersnede hebben gehad
Als de baby verkeerd ligt, de bekken van de moeder te nauw zijn of de gezondheid van het kind in gevaar komt door een natuurlijke bevalling wordt de baby met een keizersnede ter wereld gebracht. En dat is absoluut geen lachertje. Mama’s die een keizersnede hebben gehad, verdienen dan ook eindeloos respect!
Wat je moet weten over mama’s die een keizersnede hebben gehad
1. Ze zijn ontzettend moedig
Een keizersnede klinkt als een procedure die niet veel inhoudt, maar het is echt een enorme ingreep die grote risico’s met zich meebrengt voor moeder en kind. Het is ook niet altijd zeker of de vader aanwezig kan zijn in de operatiekamer (dat verschilt per ziekenhuis), wat betekent dat de mama’s in spe er soms alleen voor staan en hun baby én partner pas zien na de ingreep.
2. Ze weten niet of alles in orde is tot ze uit de operatiekamer zijn
In tegenstelling tot bij een natuurlijke bevalling eindigt een keizersnede niet met de geboorte van de baby. Net als bij een andere operatie kan de dokter pas zeggen of alles in orde tot de verdoving helemaal is uitgewerkt. Wat veel mensen trouwens niet weten is dat bij een keizersnede de moeder volledig bij bewustzijn is: Ze voelt geen pijn, maar wel alle bewegingen. Het is een erg onaangenaam gevoel en kan voor veel nieuwe, jonge mama’s zelfs een traumatische ervaring zijn.
3. Ze doorstaan de revalidatie na een keizersnede als echte heldinnen
Na een keizersnede moet de kersverse mama een hele tijd revalideren en heeft ze erg veel pijn. Elke keer ze de baby oppakt, wil verschonen of simpelweg wil knuffelen voelt ze de pijn van de operatie. Dat maakt van haar een echte heldin, want hoeveel pijn ze ook heeft, de liefde en zorg voor haar baby gaat boven alles.