
Veelvoorkomende, foute eetgewoonten van zwangere vrouwen
6 veelvoorkomende, foute eetgewoonten van zwangere vrouwen
1. Rauwe eieren eten
In veel desserten zoals chocolademousse, tiramisu, bavarois enzovoort worden rauwe eieren gebruikt. Niet zo erg zou je denken, maar eieren kunnen gemakkelijk besmet geraken met salmonella. Als je tijdens je zwangerschap zo’n besmet ei eet, kun je ernstig ziek worden omdat zwangere vrouwen gevoeliger zijn voor infecties. Vermijd daarom bereidingen met rauwe eieren zoals bovengenoemde desserten, maar denk ook aan mayonaise of een roerei. Gekookte (of goed verhitte) eieren kunnen wel.
2. Teveel soja-producten eten
Sojaproducten zijn niet schadelijk voor zwangere vrouwen, zolang je niet overdrijft. Soja is een goede vervanging voor dierlijke eiwitten, maar bevatten veel fyto-oestrogeen dat de gewone hormonale regeling kan verstoren. Het is dus aangeraden om je soja inname te beperken tot één portie per dag.
3. Vis met een hoog toxisch gehalte eten
Sommige vissen zoals zalm, tonijn of haring hebben een hoog toxisch gehalte, zelfs als ze gebakken zijn. Ze bevatten vaak zware metalen die schadelijk zijn voor de baby als je er teveel van inneemt. Beperk de inname van deze soort vis dus tot 2x per week, of kies voor alternatieven als makreel, sardines of ansjovis.
4. Enkel gepasteuriseerde kazen eten
Het is aangeraden om geen kazen van rauwe melk (au lait cru) te eten tijdens je zwangerschap vanwege de Listeriabacterie, maar focus je ook niet alleen op gepasteuriseerde (verhitte) kazen. Het is beter om te letten op de hoeveelheid calcium die de kaas bevat. Denk aan Emmental, Roquefort of fetakaas.
5. Orgaanvlees eten
Producten van orgaanvlees zoals lever – denk aan paté of leverworst – laat je tijdens je zwangerschap beter even staan. Ingewanden zijn een goede bron van ijzer, maar bevatten ook veel vitamine A. Een teveel aan vitamine A (retinol) is schadelijk voor de gezondheid van de baby, zelfs als het voedsel gaar is.
6. Teveel koffie of thee drinken
Tijdens je zwangerschap is het raadzaam om maximum 300mg cafeïne per dag te verbruiken. Je hoeft ’s ochtends dat kopje koffie dus niet te laten staan, maar hou er wel rekening mee dat andere dranken zoals thee, frisdrank en warme chocolademelk ook cafeïne bevatten. Je beperkt de inname van cafeïne dus best tot één kopje koffie per dag.