Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Babyspullen waar je wél en niet op mag besparen volgens Mama-redactrice Charlotte
Duurder staat niet altijd gelijk aan beter. Dat heeft redactrice Charlotte al aan haar portefeuille mogen ondervinden. Er zijn volgens haar dan ook babyspullen waaraan je gerust minder van de pamperrekening kunt spenderen. Maar er zijn ook andere, die wél de moeite waard zijn om in te investeren!
Een kinderwagen? Investeren
Iedereen die een scenario van zweetaanvallen voor de autokoffer op de parking van de supermarkt wil vermijden: kies voor kwaliteit! Waarop moet je zéker letten?
- Test eerst alle kinderwagens uit in de winkel.
- Heeft hij veel onderdelen die je eerst uit elkaar moet halen voor je ‘m in de koffer zwiert? Laat die dan links liggen.
- Zorg ervoor dat je de buggy vlotjes in en uit elkaar kunt plooien. Bij sommige exemplaren heb je zelfs maar één hand nodig.
- Kies voor bandjes die met lucht gevuld zijn, zodat je kleintje niet bij de minste kei door elkaar wordt geschud. Geen zin in banden oppompen of plakken? Dan zijn foambanden misschien iets voor jou.
- Let op het gewicht, je rug heeft al genoeg te verduren met de baby.
- Een ruime mand onderaan is een must.
- Controleer of je de buggy vlotjes voort kunt duwen en vooral makkelijk kunt draaien in de bochten. Zo’n retrokoets is heel mooi, maar je manoeuvreert je te pletter bij de kleinste draai.
Hou je rekening met al deze elementen, dan kom je bijna altijd uit bij koetsen in het duurdere segment. Denk gewoon bij jezelf: de baby en jij zullen er ongeveer drie jaar van genieten, dus het is misschien wel de investering waard.
Babyrompertjes en tetradoeken? Bezuinigen
Dat je een grote voorraad rompertjes en tetradoeken moet inslaan, dat is een evidentie. Opgedroogde melk of zure oprisping: er is altijd wel iets waardoor je baby vuil is. Maar hoef je daarvoor rompertjes te kopen aan dertig euro of meer per stuk? Nee toch, want baby’s groeien als kool. Tegenwoordig vind je in grootketens body’s en tetradoeken genoeg die gemaakt zijn van biokatoen of ecologische stoffen en die heel kwaliteitsvol zijn.
Als je toch graag hippe (duurdere) merken koopt, spaar je centjes dan eerder voor een tof jurkje of jasje. Waar je zeker op moet letten bij je aankoop? Dat de opening voor het hoofdje ruim genoeg is, je goeie drukknoppen hebt én je de body kunt uittrekken langs het lichaampje in plaats van het hoofdje. Kijk zeker ook altijd naar de samenstelling van de stof en vermijd zoveel mogelijk synthetisch.
Verzorgingsproducten? Investeren
Een babygeur is een verslavende geur! Je neus in het vers gewassen nekje van je kindje duwen is dan ook een zaligheid. Wat we echter níét willen, is dat de huid van je baby snel uitdroogt of schilfert door babyzeep. Kies daarom altijd voor producten op basis van honderd procent natuurlijke ingrediënten. En die hoeven niet eens zo duur te zijn.
Laat je niet verleiden door te veel parfums, maar kies wel naast zeep ook voor verzorgende crèmes, oliën en reinigingszalven. Met andere woorden: laat je maar eens goed gaan bij het kiezen van een uitgebreid gamma. Maar énkel als de huid van je baby het toelaat!
Hoge eetstoel? Bezuinigen
Geklieder, opgedroogde puree in elk klein gaatje en vooral veel poetsen. De eetstoel van een kleine uk ziet nogal wat af. Stop hier geen honderden euro’s in, maar let vooral op een makkelijk afwasbaar eetblad en kijk of de poten niet te wijd over je vloer zijn verspreid om (gegarandeerd) struikelen te vermijden.
Wil je liever toch wat investeren? Kies dan voor zo’n meegroei-exemplaar dat je later als gewone stoel kunt gebruiken. Let wel op: alle andere accessoires die je erbij moet kopen, zijn ook redelijk prijzig.
Autostoel? Investeren
Is je rug je lief en heb je wel wat budget? Zo’n autostoel die 360 graden meedraait is hemels, maar ook wat duurder. Toch is het de investering waard, want zulke stoelen kun je meestal gebruiken vanaf zes maanden tot vier jaar. Koop dus liever een tweedehands, ouder autostoeltje voor de eerste maanden en schakel dan over naar een ‘investeringsexemplaar’.
Wiegje? Bezuinigen
Soms is Pinterest dé slechtste raadgever, want hoeveel mooie kribbes, mozesmandjes en superschattige wiegjes kom je daar wel niet tegen? Je wilt er meteen vier in huis halen. Ah ja, eentje voor beneden, eentje voor boven, eentje voor bij de grootouders en eentje om mee te nemen onderweg. Niet doen, dus! Want reken eens hoelang je baby ervan zal kunnen genieten? De meeste van die rieten slaapplekjes raden ze aan tot ongeveer drie maanden en daarna kunnen ze alweer de zolder op. Tweedehands heeft hier dus de absolute voorkeur!
Gordijnen op de slaapkamer? Investeren
Er is een tijd waarin je als moeder niet goed beseft of het nu dag of nacht is. Zorg er dus voor dat je het altijd nacht kunt máken, ook al staat de zon op haar hoogst. Dus kies resoluut voor gordijnen in je slaapkamer én kinderkamer die volledig verduisterend zijn en nog het liefst wat warmte tegenhouden ook. Alles voor een goede rust, alles! Want slaap is goud waard!
Flessensterilisator? Bezuinigen
Met bezuinigen wordt hier eigenlijk bedoeld: volledig schrappen van de lijst. Om twee redenen. Kind & Gezin vaardigde onlangs een nieuw advies uit: het is niet langer nodig om flesjes en afkolfmateriaal na elk gebruik te steriliseren. Voor het eerste gebruik moeten wel alle flessen en toebehoren gesteriliseerd worden. Maar daarna is het bij een gezonde zuigeling voldoende om de spullen gewoon grondig te reinigen.
Tweede reden: steriliseren kan gewoon met keukenmateriaal dat je sowieso in huis hebt. Het enige wat je moet doen is je flessen en spenen onderdompelen in een grote pot met kokend water, meer is er niet aan.
Draagzak? Investeren
Opnieuw: je hebt maar één rug, dus zorg er zo goed mogelijk voor. Een draagzak kan hierin een belangrijke rol spelen. Maar een duurdere, ergonomische draagzak is ook heel belangrijk voor je baby om een pijnlijk rugje of vast bekken te vermijden.
Laat je niet verleiden op het internet door merken die plots maar voor enkele tientallen euro’s hun draagzakken te koop aanbieden, want de kans zit er dik in dat het om namaak gaat. Kwaliteit kost in dit geval geld. Ze kunnen bovendien ook niet veilig zijn, dus investeren in een goede draagzak van een erkend merk? Ja!
Wipstoel? Bezuinigen
Bezuinig voor een wipstoel vooral op al die extraatjes. Bijvoorbeeld: een wipstoel op batterijen die je baby op en neer en van links naar rechts wiegt, is echt niet nodig. Er hoeft ook geen heus kleurrijk dashboard aan te hangen. Baby’s wippen nog het liefst zelf met de beentjes. Voor je het weet, hebben ze een mini-workout achter de rug en vallen ze zalig in slaap.
Verzorgingstas? Investeren
Een tijdloos, lederen exemplaar dat je nadien kunt blijven dragen als tas. Of nog beter: als rugtas! Helemaal af is je keuze als ook de papa’s er fier mee kunnen rondlopen. Want zij passen — begrijpelijk — liever voor een kleurrijke ‘sjakosj’ aan de schouder (ook al zijn die vaak heel schattig en mooi). Een rugtas is trouwens ook heel handig én veiliger dan wanneer je de verzorgingstas telkens aan de stang van de buggy moet hangen en moet opletten voor evenwichtsstoornissen. Want zo’n volgestouwd ding kan best zwaar doorwegen.
Zeker ook lezen:
- Kraamtijd: de leukste hebbedingen voor mama én kind
- 20x genderneutrale kraamcadeaus
- Besparen op de inrichting van je babykamer: 7 tips