Bevallen: een zware taak voor je baby

Bevallen is niet alleen voor jou een zware taak, maar ook voor je baby. Doorgaans bepaalt je baby wanneer hij er klaar voor is, al moet hij dan nog eerst heel wat hard labeur verrichten voor hij er is.

Baby geeft startsein

Je baby geeft het startsein voor de bevalling! Als hij er klaar voor is, geven zijn hersenen een seintje waardoor er cortisol vrijkomt. Cortisol is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat de baarmoeder gaat samentrekken en waardoor er weeën ontstaan.

Start weeën

Van je eerste weeën zal je misschien nog niet zo bewust zijn. Maar eens ze regelmatig zijn en steeds heftiger worden, weet je dat de bevalling is gestart. Door de weeën krijg je ook ontsluiting. Daarnaast zorgen de weeën er ook voor dat je baby steeds verder naar beneden wordt gedrukt.

Spildraai

Vlak voordat je baby het levenslicht ziet, moet hij door het baringskanaal. Het baringskanaal kan je vergelijken met een ‘donkere gang’ die in een bocht langs je staartbeen loopt. Om die bocht door te komen, moet je baby zijn lichaam aanpassen: hij buigt zijn hoofd naar voren en draait met z’n gezicht naar beneden. Dit wordt de inwendige spildraai genoemd. Eens z’n hoofdje het levenslicht ziet, draait hij het meteen terug naar rechts of links. Dat is dan de uitwendige spildraai.

Flexibel babyhoofd

Het hoofdje van baby krijgt dus tijdens de bevalling heel wat te verduren. Maar gelukkig kan hij wel tegen een stootje. Het hoofdje van je baby bestaat uit hardere delen met aan de voor- en achterkant zachte plekken. Ook de schedelbotjes zijn zacht en kunnen over elkaar heen schuiven. Hierdoor kan het babyhoofdje zich goed aanpassen wanneer hij tijdens de bevalling door een nauwe ‘gang’ moet.

Vlak na de geboorte heeft het babyhoofdje doorgaans een langgerekte vorm, met eventueel een bult met vocht erin bovenop. Dit komt door het persen, maar je hoofd je hierover geen zorgen te maken. Die bult verdwijnt snel.

Pijnlijk?

Met alles wat je kind meemaakt tijdens de bevalling, vraag je je af of hij geen hoofdpijn krijgt tijdens de bevalling. Een wetenschappelijk antwoord is er niet, maar men gaat ervan uit dat je baby er wel tegen kan.

Als de bevalling te lang duurt en je baby moet er bijvoorbeeld met een vacuümpomp uitgehaald worden, zou hij misschien wel pijn kunnen hebben. Zo’n pomp kan eventueel het hoofdje of de hoofdhuid beschadigen. Soms ziet dat er een beetje raar uit, maar na een paar dagen is dat ook weggetrokken.

Partner Content