Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Borstvoeding: zo bereid je je erop voor
Ben je zwanger en wil je graag borstvoeding geven? Is er iets wat je kunt doen om je borsten/tepels erop voor te bereiden? Wij vroegen het aan lactatiekundige Christel Geebelen van Kind en Gezin.
Borstvoeding: eerst informatie verzamelen
- “Lees tijdens de zwangerschap over borstvoeding. De brochure ‘Borstvoeding’ van Kind en Gezin bevat correcte informatie, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast zijn er heel wat interessante boeken over borstvoeding op de markt. Ook online vind je heel wat informatie, maar laat je hoofd niet op hol slaan door alle verhalen die je leest en ga op zoek naar informatie uit betrouwbare bronnen.
- Spreek over borstvoeding met mensen in je omgeving. Zo voel je al snel aan bij wie je terechtkunt als je wat steun kunt gebruiken. Dat kan een familielid, vriendin of collega zijn.
- Tijdens je zwangerschap kun je een startgesprek aanvragen met de verpleegkundige van Kind en Gezin. Zij helpt je verder met al je vragen en twijfels over borstvoeding. Je kunt ook al contact opnemen met een vroedvrouw of lactatiekundige die je na de geboorte zal begeleiden.
- Denk na over je eigen borstvoedingsplan. De meeste vrouwen zijn onzeker als het over borstvoeding gaat. ‘Is borstvoeding iets voor mij?’ ‘Hoe lang zal ik borstvoeding geven?’ ‘Zal het lukken?’ Laat je door niemand onder druk zetten. Omring je met mensen die je zullen begeleiden en steunen, volg je hart en probeer het gewoon!
- Heb je behoefte aan meer informatie? Je kunt ook een borstvoedingscursus volgen. Ze worden gegeven in ziekenhuizen, vroedvrouwpraktijken, het Huis van het Kind, borstvoedingsverenigingen,… Je kunt al tijdens je zwangerschap opzoeken waar je zo’n cursus in jouw regio kunt volgen en je al inschrijven. Het is een goed idee om dit samen te doen met iemand waarbij je terechtkunt als het even moeilijk gaat. Dat kan je partner zijn, maar ook je moeder, zus of een vriendin.
Vertrouwd worden met je borsten
Doorheen de zwangerschap veranderen je borsten voortdurend. Door ze regelmatig te masseren en te bekijken in de spiegel, raak je ermee vertrouwd. Dat maakt borstvoeding geven achteraf alvast makkelijker.
Voel je je onzeker? Heel veel vrouwen hebben twijfels: ‘zijn mijn borsten te klein of te groot?’, ‘Zal het bij mij wel lukken om borstvoeding te geven?’
In dat geval is er gelukkig geruststellend nieuws: de meeste vrouwen kunnen borstvoeding geven! Bespreek je twijfels met je vroedvrouw, je verpleegkundige of je lactatiekundige. Zij zullen je ook na de geboorte met veel warmte willen bijstaan als je hulp nodig hebt.
Goed voor jezelf zorgen
Last but not least: zorg goed voor jezelf. En laat je omringen door mensen die goed voor jou zorgen.
Borstvoeding is iets wat elke mama moet leren, stap voor stap. Geef jezelf de tijd en raak niet ontmoedigd als het niet meteen loopt zoals je zou willen. De eerste weken zijn oefenweken en kunnen behoorlijk heftig zijn. Je gaat door een hormonale rollercoaster, hebt weinig slaap, je relatie met je partner krijgt een andere dimensie, of misschien sta je er alleen voor… Het is op die momenten belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
Rond zes weken hebben de meeste mama’s en baby’s hun ritme gevonden en wordt ook borstvoeding puur genieten.
Hulp vragen
We merken dat jonge ouders nog te weinig hulp en ondersteuning aan hun vrienden en familie vragen. Ze hebben te vaak het gevoel dat het dan lijkt of ze het ouderschap niet aankunnen. Het is heel normaal dat ze hulp nodig hebben! Vrienden en familie willen vaak maar al te graag helpen, maar ze willen zich dan weer niet opdringen.
De Kraamkaartjes van Kind en Gezin zijn hiervoor ideaal! Nieuwe ouders kunnen deze kaartjes aan familieleden en vrienden geven om hulp te vragen: een vriend die even boodschappen gaat doen, een familielid die een versgemaakte lasagne brengt, een handje hulp bij de was en plas, iemand die op de baby past terwijl jij wat slaap inhaalt, …
Familie, vrienden en ouders kunnen de Kraamkaartjes hier gratis bestellen.
De materiële kant van de zaak
Wat koop je op voorhand? Zo weinig mogelijk. Een goede borstvoedingsbeha koop je beter een paar dagen na de geboorte. Borsten veranderen voortdurend tijdens de zwangerschap, maar ook na de bevalling. En het is belangrijk om de juiste maat aan te schaffen. Ook een afkolfapparaat kun je in eerste instantie beter huren via de mutualiteit. Dan kun je kijken: ‘Is het iets voor mij?’ ‘Heb ik dat nodig?’ Wacht af! Schaf de spullen aan op het moment dat je ze echt moet gaan gebruiken.”
Met dank aan Christel Geebelen, Beleidsmedewerker Geïntegreerd Gezinsbeleid – Lactatiekundige IBCLC bij Kind en Gezin.
OOK OVER BORSTVOEDING:
- Wat kies je: borstvoeding of flesvoeding?
- Borstvoeding geven met een borstontsteking: ja of nee?
- De meest comfortabele posities om borstvoeding te geven