COVID-19-vaccin: wat met kinderwens, zwangerschap of borstvoeding?
De Hoge Gezondheidsraad heeft officiële adviezen bekendgemaakt rond het COVID-19-vaccin en vrouwen die zwanger zijn, zwanger proberen worden of borstvoeding geven.
Veel jonge vrouwen in de zorg
Omdat heel wat zorgverleners vrouw zijn én de leeftijd hebben waarop ze vaak zwanger (willen) zijn en dus eventueel borstvoeding gaan geven, is het van belang zoveel mogelijk te weten over eventuele bijwerkingen van het COVID-19-vaccin. Zowel voor de aanstaande moeder als de (ongeboren) baby.
Daarom heeft de Hoge Gezondheidsraad een commissie in het leven geroepen die bestaat uit onder andere gynaecologen, vaccinologen en epidemiologen. Op basis van alle wetenschappelijke informatie en inzichten kwamen ze tot de volgende conclusie:
Je wilt zwanger worden
Met alle gegevens die de wetenschap momenteel heeft, ziet de expertengroep geen reden om vrouwen die proberen zwanger te geraken niet te vaccineren. Het vaccin bevat immers geen levende verzwakte virussen die iets van foetale afwijkingen kan veroorzaken. Wie na het eerste vaccin zwanger is geraakt, mag wachten tot na de bevalling om het tweede vaccin te krijgen.
Toch kan de tweede dosis in samenspraak met de huisarts al tijdens de zwangerschap gegeven worden. Samen met de huisarts maakt de vrouw de afweging of het tweede vaccin al dan niet dringend is. Is ze een hoogrisiscopatiënt? Werkt ze in de zorg? Of kan het tweede vaccin nog wat worden uitgesteld? Waarom eventueel uitstellen? Dat lees je verder hieronder.
Je bent zwanger
Het immuunsysteem van zwangere vrouwen zit anders in elkaar dan dat van niet-zwangere vrouwen. Daarom is het moeilijk om de veiligheidsgegevens van het vaccin die bij niet-zwangere vrouwen werden vastgesteld ook klakkeloos toe te passen op zwangere vrouwen.
Zwangere vrouwen worden namelijk uit voorzorg nooit opgenomen in de testgroep van nieuwe kandidaat-vaccins. Om die reden moet er dus altijd bijzondere aandacht worden besteed aan deze groep.
Het vaccin is wél uitgetest op zwangere dieren en daaruit is gebleken dat er geen effect blijkt van de vaccinatie op de zwangerschappen. De aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad is dan ook om elke zwangere vrouw apart te bekijken. Zijn de voordelen groter dan de mogelijke (niet-bewezen) risico’s? Bijvoorbeeld: werkt de vrouw in de gezondheidszorg of behoort ze tot een risicogroep? Dan is een eerste en tweede vaccinatie al tijdens de zwangerschap gunstig.
Je geeft borstvoeding
De groep van wetenschappers is het erover eens dat het vaccin geen specifieke risico’s met zich meebrengt voor de moeder en de baby tijdens de borstvoedingsperiode. Het toxisch effect bij zuigelingen die borstvoeding krijgen, is gering tot onbestaande. En mochten ze al iets binnenkrijgen, wordt het vernietigd in het spijsverteringskanaal van de baby. Alle vrouwen die borstvoeding geven, kunnen dus worden gevaccineerd, zeker als zij in de gezondheidszorg werken of tot de prioritaire groepen voor vaccinatie behoren.
Het volledige rapport van de Hoge Gezondheidsraad lees je hier.
Lees ook:
- JBC lanceert coronaverzekering op communiekledij
- EHBO bij kinderen: meer ongelukken met alcoholgel en bleekwater sinds coronacrisis
- Mentaal welzijn in coronatijd: 7x zo kom je tot rust
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!