EHBO bij kinderen: meer ongelukken met alcoholgel en bleekwater sinds coronacrisis
Het Antigifcentrum kreeg het voorbije jaar een recordaantal oproepen binnen waaronder heel wat ongelukjes bij kinderen met alcoholgel, bleekwater en andere reinigingsproducten.
Op ooghoogte
Door die vervelende coronacrisis vind je tegenwoordig bijna overal wel een handgelpompje of desinfectiezuil aan de deur. En vaak staan ze net op ooghoogte van peuters en kleuters. Het Antigifcentrum kreeg zo al meermaals oproepen binnen van ouders wiens kindje nieuwsgierig en met net iéts te veel enthousiasme op het pompje van de alcoholgel drukte, met als gevolg: alcoholgel of -spray in de ogen.
Oogschade
Meerdere oogartsen uit verschillende ziekenhuizen kregen al te maken met kinderen die ernstige oogschade hebben opgelopen nadat ze per ongeluk alcoholgel in het oog kregen. De gels zijn zeer geconcentreerd en bevatten minstens 70% alcohol. Wanneer dit in het oog terechtkomt kan dit hevige pijn, irritatie tot zelfs verminderd gezichtsvermogen veroorzaken. In extreme gevallen is een heelkundige behandeling en een langdurige opvolging vereist.
Dit is wat je moet doen:
- Het is zeer belangrijk om eerst en vooral het oog onmiddellijk zo’n 15 minuten goed te spoelen met lauw water.
- Wacht vooral niet tot klachten zoals pijn en irritatie optreden, maar bel het Antigifcentrum. Afhankelijk van hun advies en/of de aanwezigheid van symptomen (blijvende irritatie van het oog, pijn en/of eventuele vertroebeling van het zicht) ga je daarna naar het ziekenhuis voor nazicht door een oogarts.
- Beter één keer te veel of te snel spoelen, dan één keer te weinig of te laat.
Beter voorkomen dan genezen
- Hou je kind goed in de gaten wanneer er een dispenser in de buurt hangt.
- Wil je de handjes van je kindje ontsmetten? Dan is het beter dat jij de dispenser bedient.
- Kijk ook of er geen opgedroogde gel aan het uiteinde kleeft, want dit kan de gel in andere richtingen laten spuiten.
- Wanneer de mogelijkheid bestaat de handen te wassen met water en vloeibare zeep, ga dan voor die optie. Wassen met water en zeep is nog altijd beter.
Bleekwater
Ga jij ook soms aan de slag in huis om alles te ontsmetten? Hou dan poetsgerief en vooral bleekwater ver uit de buurt van de kinderen. Want ook over ongelukken met kinderen en straffe reinigingsproducten kreeg het Antigifcentrum opvallend meer oproepen binnen.
In het geval je kindje een slok binnen heeft, het morst op zichzelf of spetters in het oog krijgt, is het belangrijk om dit in het achterhoofd te houden:
Inslikken
- Laat je kindje NIET braken. Wanneer je kind een klein beetje verdund bleekwater dronk, moet je hem of haar water geven om het bleekwater nog meer te verdunnen. Zo verminder je de irriterende werking. Bij maagpijn mag je een maagbeschermend geneesmiddel geven en bel je naar het Antigifcentrum.
- Dronk je kindje een grotere slok verdund bleekwater? Geef dan ook water en breng je het zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.
- Is het bleekwater onverdund? Geef water en ga dan altijd naar het ziekenhuis.
Op de huid
- Spoel de huid overvloedig met water of neem een douche van minstens 30 minuten.
- Verwijder verontreinigde kledij en schoenen.
- Is de huid geïrriteerd? Ga dan naar de dokter.
Een spat in het oog
In alle omstandigheden, onverdund of geconcentreerd bleekwater:
- Spoel het oog overvloedig met water gedurende minstens 10 minuten.
- Spoel WEG van het niet-aangetaste oog. Houd daarbij de oogleden zo goed als mogelijk opengesperd.
Daarna:
- Verdunde oplossing: na het spoelen doe je geen zalf of druppels in het oog, maar wacht je een uur af. Als het oog dan nog geïrriteerd is, is doktersadvies nodig.
- Geconcentreerde oplossing: ga na het spoelen – wat een prioriteit is – onmiddellijk naar het ziekenhuis voor een oogonderzoek.
Voor nog meer informatie surf je naar antigifcentrum.be