Getty Images

De eerste 30 minuten van een baby: dit maakt zijn lijfje mee

Het lijkt een heldendaad. Hoe een baby zich meteen na de bevalling prompt aanpast aan de wereld buiten de baarmoeder. Hoe doét hij dat? Wel, zo.

Hello world!

Hart: eerst ontstressen

Tijdens de geboorte daalt de hartslag van je baby van 140 naar 120 slagen per minuut. Na de bevalling heeft je kind weer een verhoogde hartslag, omdat hij zich vlak na de geboorte nog niet erg op z’n gemak voelt. Na ongeveer een halfuur ontspant hij zich en daalt zijn hartslag weer.

Temperatuur: brr, koud!

In de baarmoeder zat je baby in een soort tropisch zwemparadijs. Eenmaal uit het warme water koelt hij snel af. Net als na het zwemmen, geldt: goed afdrogen. Zelf kan je baby zijn lichaam nog niet goed op temperatuur houden. Zelfs niet als hij op jouw warme buik ligt. Je kunt hem dus het beste warm houden met een dekentje en een mutsje. Wist je trouwens dat jouw lichaamstemperatuur zich aanpast aan de behoefte van je baby?

Spieren: langzaam ontspannen

Doordat je baby vlak na zijn geboorte gestrest is, is zijn lichaam gespannen. Zijn spieren ontspannen zich weer als hij een beetje gewend is, na ongeveer een uur. Meestal valt hij pas dan in slaap om bij te komen.

Ogen: even wennen

In je buik zag je kind gedempt licht. Na zijn geboorte moeten zijn ogen wennen aan ‘echt’ licht. Je baby ziet wazig en kan alleen dingen waarnemen tot een afstand van 25 centimeter. Hij kan je dus zien als je hem de borst geeft.

Longen: vocht persen

De longen, neus en mond van je kind zitten in de baarmoeder vol met vocht. Bij de bevalling komt tijdens het persen grote druk op zijn borstholte te staan. Zo wordt het grootste deel van het vocht vanzelf uit de longen geperst. Bij baby’s die met een keizersnede of een stuitbevalling ter wereld komen, gebeurt dit niet, wat de ademhaling kan bemoeilijken. De kans bestaat dat het vocht uit de longen gezogen moet worden en dat je kind even aan de beademing moet.

Hoofd: komt goed

Als je baby net is geboren, heeft zijn hoofd door het persen vaak een langgerekte vorm. Meestal is er ook een vochtophoping te zien, een grote bult. Die zal na een paar uur al geslonken zijn en na een aantal dagen verdwenen. Is je kind gehaald met een vacuümpomp of tang, dan kan zijn hoofdhuid een beetje beurs of beschadigd zijn. Ook kan hij hier flinke hoofdpijn aan overhouden.

Bloedsomloop: actie!

In de baarmoeder kreeg je kind via de navelstreng bloed met zuurstof. Na de geboorte zuigt je kind zijn eigen longen vol met lucht, waardoor de bloedsomloop omschakelt. Het bloed moet nu langs zijn longen om zuurstof te krijgen en daardoor stroomt er in één keer veel bloed naar de linkerboezem van het hart.

Door de druk die zo ontstaat, knalt er een klep tussen beide boezems dicht. Die klep vergroeit met het tussenschot. Het bloed kan niet meer van rechts naar links (zoals in de baarmoeder) en moet via de longen stromen. De bloedsomloop is geactiveerd.

Lever en nieren: minder rood, meer geel

In de baarmoeder heeft je baby veel rode bloedlichaampjes die ervoor zorgen dat zuurstof goed in zijn bloed wordt opgenomen. Na de geboorte zijn deze overbodig en sterven ze af. Daarbij komt bilirubine vrij, een galkleurstof. De lever zet die bilirubine om in een andere stof, die makkelijk door de nieren kan worden uitgescheiden. Als dit niet goed lukt, komt de stof in het bloed terecht en gaat je baby geel zien. Deze geelzucht is meestal onschuldig.

Ademhaling: zuurstofboost

Voordat je kind wordt geboren, heeft hij nog nooit geademd. Tien tot twintig seconden na de geboorte komt de ademreflex op gang. De temperatuur is plotseling lager dan in de baarmoeder, de druk op het hoofdje en de borstkas valt weg en er komt minder bloed door de navelstreng. Daardoor stijgt het zuurstofgehalte in het bloed, waardoor je baby geprikkeld wordt om zuurstof binnen te krijgen. Hij brengt zijn borstspieren en middenrif in beweging, hij zuigt zijn longen vol en … ademt!

Fantastisch die natuur, toch?

Uit Zappy Ouders Belgische editie 1/16

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content