© Shutterstock

Dit doet een zwangerschap met je brein

Elke zwangere vrouw vergeet wel eens iets. Negen maanden lang zijn hormonen je baas! Er was tot nu toe was er vrij weinig bekend over de invloed ervan op het brein, maar een Europese wetenschappelijke studie onthulde dat een zwangerschap je hersenen kan laten krimpen.

Een gefinetuned brein

Wees gerust, een krimpend brein betekent niet dat zwangere vrouwen hun verstand verliezen. Hoofdonderzoeker en neurowetenschapper Elseline Hoekzema vergelijkt het proces met de puberteit waarin de grijze massa ook in volume afneemt. Het brein wordt als het ware gefinetuned voor een nieuwe leven. Het veranderende brein helpt een zwangere vrouw om zich voor te bereiden op het moederschap, is de interpretatie van de onderzoekers.

MRI

Ze bestudeerden MRI-scans van de grijze massa van 25 vrouwen voor de zwangerschap en na  de bevalling. Die scans werden vergeleken met MRI-scans van kinderloze vrouwen en met MRI-scans van mannen. Wat blijkt? De hersengebieden die in verband worden gebracht met het vermogen je in anderen te verplaatsen, waren bij alle jonge moeders gekrompen. Ook het deel van de hersenen dat een rol speelt bij het geheugen (hippocampus) was kleiner geworden.

Ander mens

Opvallend  aan het onderzoek is dat de grijze massa twee jaar later nog steeds kleiner is dan tevoren. Alleen de hippocampus had vrijwel weer zijn normale grote aangenomen. De gedachte dat je sinds de zwangerschap een ander mens bent geworden, is dus misschien helemaal niet zo gek. Je hersenen hebben in elk geval een metamorphose ondergaan.

Bron: Zappy Ouders – Nr 3 – April 2017

Lees ook

Zwangerschap en geheugenverlies: feit of fabel?

Wat alle mannen moeten weten over zwangere vrouwen

 

Partner Content