Beeld: iStock

Dit wil je weten over tatoeages en piercings tijdens de zwangerschap

Ziet een tatoeage er anders uit na de zwangerschap? Kun je borstvoeding geven met een tepelpiercing? Experts geven het antwoord op deze en nog andere vragen over tatoeages en piercings tijdens de zwangerschap.

Tatoeages tijdens de zwangerschap

1. Zal mijn tatoeage er anders uitzien na mijn zwangerschap?

Wanneer je huid uitrekt, kan je tatoeage wazig worden, vervagen of vervormen, zegt Cameron Rokhsar, professor Dermatologie in het Mount Sinai Hospital in New York. Tatoeages op je buik, borsten of heupen zullen het meest veranderen, aangezien deze plaatsen het meest uitzetten. Je zult ook merken dat je tatoeage dezelfde grootte en vorm behoudt, maar dat striemen ervoor zorgen dat hij vervaagt. “Hoeveel blijvend effect een zwangerschap zal hebben op je tatoeage is afhankelijk van je genen,” zegt Rokhsar. Crèmes kunnen niet voorkomen dat de tatoeage vervormt, maar als je huid weer strakker wordt, zou het kunnen dat hij er net hetzelfde uitziet als voor je zwangerschap. Als dat niet het geval is, kun je de tatoeage laten bijwerken of eventueel laten weglaseren.

2. Klopt het dat ik geen epidurale verdoving kan krijgen als ik een tatoeage op mijn rug heb?

Het plaatsen van epidurale verdoving door getatoeëerde huid is al vaker in vraag gesteld, omdat de naald inkt zou kunnen opnemen en uitspreiden naar het wervelkanaal, wat problemen zou kunnen opleveren. Hoewel het inderdaad mogelijk is dat de naald inkt opneemt, zijn er tot nu toe geen klachten geweest van patiënten. Als de anesthesist kan prikken in een niet-getatoeëerd stukje huid, zal hij of zij dat doen, maar als het niet mogelijk is, moet je weten dat het risico’s met zich mee kan brengen. Bovendien moet de tatoeage helemaal genezen zijn en mag je geen last hebben van roodheid, korstjes of infecties.

En wat met piercings?

3. Moet ik mijn piercings uitdoen tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap kun je oorbellen of een neuspiercing gerust in laten en ook je navel- of tepelpiercing hoef je niet noodzakelijk uit te doen. “Sommige vrouwen vinden dat het oncomfortabel is wanneer de huid uitrekt,’ zegt Iffath Hoskins, professor in verloskunde en gynaecologie bij het NYU Langone Medical Center. Als je pijn hebt, kun je een ander soort juweel kiezen of het uitdoen. Tijdens de bevalling is het een ander verhaal. Een neus- of tongpiercing kan in de weg zitten als je een algemene verdoving nodig hebt en genitale piercing vergroten de kans op scheuren, zegt Shannen Clark, professor vroedkunde aan de Universiteit van Texas. Voor een keizersnede moeten zelfs gewone oorbellen uit.

4. Kan ik borstvoeding geven met een tepelpiercing?

Een tepelpiercing heeft geen effect op je melkproductie, maar het brengt wel een groter risico op verstikking met zich mee. “Je laat hem dus best uit tot je geen borstvoeding meer geeft,” zegt dr. Hoskins. Grappig weetje: er zal melk uit je tepel komen én uit het gaatje van je piercing.

5. Is het veilig om een tatoeage of piercing te nemen tijdens je zwangerschap?

Het is beter om een paar maanden te wachten nadat je baby is geboren. Telkens je wordt geprikt met een naald, of het nu een tatoeage of een piercing is, loop je het risico op een infectie. “Wanneer je zwanger bent, is de kans ook groter dat je verkeerd reageert op bepaalde ingrediënten in de inkt,” zegt dr. Hoskins. Als je bovendien een tatoeage of piercing laat zetten op uitgerekte huid, zal het er heel anders uit zien als je lichaam weer terug wordt zoals voor de zwangerschap.

Bron: Parents.com

Lees zeker ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content