Een tweeling op komst
De meeste tweelingmoeders hebben snel het gevoel dat er meer dan één kindje op komst is. Maar wanneer ben je daar nu zeker van? En is een zwangerschap van een tweeling anders? Aanstaande tweelingouders hebben dan ook dubbel zo veel vragen…
Zwanger van een tweeling
Vaak hebben aanstaande tweelingmoeders vanaf het begin al het idee dat er mer dan één kindje in hun buik groeit. Heb je dit vermoeden, bespreek het dan zeker met je vroedvrouw of gynaecoloog. Een echo kan dan uitsluitsel hierover geven.
Bovendien is het fijn om nu al te weten of er één of meerdere kindjes op komst zijn. Zo kan je niet alleen wennen aan het idee, maar heb je ook nog ruim de tijd om alles dubbel te voorzien en de babykamer in te richten.
De juiste begeleiding
Bij een tweelingzwangerschap is er een verhoogde kans op zwangerschapscomplicaties (zoals hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en dreigende vroeggeboorte). Daarom is een goede begeleiding vanaf het begin een must. Een gynaecoloog begeleidt de tweelingzwangerschap en later ook de bevalling.
De begeleiding is er vooral op gericht om de kans op vroeggeboorte te verkleinen. De groei en de ontwikkeling van de ongeboren baby’s worden op de voet gevolgd. Maar daarnaast is het ook belangrijk om de gezondheid van de moeder intensief op te volgen.
Goed verloop
De eerste 28 weken loopt de groei van een tweeling over het algemeen gelijk met de groei tijdens een eenlingzwangerschap. Na 28 weken kan het allemaal wat trager gaan. Een goed verloop van de zwangerschap – liefst zonder complicaties – is dan ook van groot belang voor de groei en ontwikkelingen van de ongeboren tweeling.
Vroeggeboorte
Tijdens een tweelingzwangerschap wordt de baarmoeder erg uitgerekt. Hierdoor kunnen er vroeger weeën optreden. Bij een dreigende vroeggeboorte word je meestal ter observatie in het ziekenhuis opgenomen. Als het echt te vroeg is (voor de 35 weken) wordt geprobeerd om de bevalling te remmen met medicijnen.
Meerlingen worden vaker dan eenlingen te vroeg geboren. En doorgaans hebben ze ook een lager geboortegewicht. Een drama hoeft dat zeker niet te zijn. Er bestaat een kans dat je wat langer in het ziekenhuis moet blijven. Worden de baby’s al op 35 weken geboren, dan hou je er best rekening mee dat je minimaal twee weken in het ziekenhuis zal moeten verblijven.
Te lang zwanger
Als de zwangerschap te lang duurt, neemt de kans op complicaties toe. Er ontstaat plaatsgebrek in de baarmoeder en de kwaliteit van de placenta neemt vaak af. Dit heeft vaak als gevolg dat de kindjes niet of nauwelijks meer groeien.
Ook voor de aanstaande moeder is het beter de zwangerschap niet langer te laten duren dan noodzakelijk. Een zwangerschap kan behoorlijk uitputtend zijn. Zeker bij een meerlingzwangerschap. Daarnaast neemt ook voor de moeder de kans op gezondheidsproblemen (zoals rugklachten, zwangerschapsdiabetis…) toe.