Photo Taken In Plymouth, United States

Eerste IVM-baby geboren

Na jarenlang onderzoek werd de eerste IVM-baby in Vlaanderen geboren. In-vitro Maturatie (IVM) kan een alternatief zijn voor koppels met verminderde vruchtbaarheid waarbij de klassieke behandeling zoals IVF niet aanslaat of tot veel bijwerkingen leidt.

Na een probleemloze zwangerschap werd de eerste IVM-baby in Vlaanderen geboren. Het meisje, Juliette genaamd, stelt het, net als de mama, uitstekend. Dochter Juliette woog 3,530 kg en was bij de geboorte 52cm groot.

De moeder was behandeld in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. Dit biedt als eerste centrum in Vlaanderen IVM aan. Dit is een patiëntvriendelijk alternatief voor de klassieke en duurdere IVF-behandeling.

Hormonale stimulatie van de eierstokken gevolgd door in-vitro fertilisatie vormt voor veel koppels met een verminderde vruchtbaarheid een efficiënte behandeling. Bij sommige koppels helpen de klassieke IVF-technieken echter niet om aan hun kinderwens kunnen voldoen en houdt de behandeling een belangrijk risico in. Overstimulatie van de eierstokken is veel voorkomend bij jonge vrouwen, die nog veel eicellen hebben. Voor hen en voor vrouwen met een ovulatiestoornis is IVM een interessant en patiëntvriendelijk alternatief.

IVM is ook goedkoper dan de klassieke IVF-behandeling omdat er nauwelijks of geen dure hormonale medicatie aan te pas komt. In-vitro maturatie is een techniek die is afgeleid van de klassieke in-vitro fertilisatie (IVF)-behandeling.

IVM heeft het grote voordeel dat er minder risico’s en mogelijke bijwerkingen zijn dan bij IVF. Bovendien wordt er bij IVM nauwelijks of geen hormonale stimulatie gebruikt. In tegenstelling tot bij IVF worden bij IVM onrijpe eicellen genomen uit de ongestimuleerde eierstokken. Vervolgens moeten de eicellen rijpen in een specifiek kweekmilieu in een laboratorium. Eens de eicellen rijp zijn, kunnen ze bevrucht worden. Enkele dagen later worden een of meerdere embryo’s teruggeplaatst.

De kans op een zwangerschap na een IVF-behandeling bedraagt gemiddeld 30 tot 40 %. De slaagkans van IVM ligt met 15 tot 20 % op dit ogenblik nog beduidend lager dan bij IVF. Artsen en embryologen in UZ Brussel trachten de IVM-techniek verder te verbeteren. Verwacht wordt dat, dankzij de ontwikkeling van een nieuw en meer aangepast kweekmilieu, de behandeling spoedig beschikbaar zal zijn voor een ruimer publiek.

Er is de laatste jaren heel wat onderzoek verricht naar en vooruitgang geboekt in het verfijnen van de IVM-techniek. De slaagkansen van deze behandeling zijn hierdoor duidelijk beter geworden.

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel introduceerde de IVM-techniek in januari 2010. Sindsdien werden er 46 patiënten behandeld en trad bij 12 patiënten een zwangerschap op. Tot op vandaag zijn er nog geen tweelingzwangerschappen tot stand gekomen.

Meer info op www.uzbrussel.be

Uit het archief: december 2010

Partner Content