Missed abortion: als heel vroeg iets misgaat in je buik
Als het embryo in je buik al in een heel vroeg stadium sterft, maar je (nog) geen symptomen van een miskraam hebt, spreken we van een ‘missed abortion’ of gemiste miskraam.
Groei van embryo stopt
De eerste weken van je zwangerschap is het vruchtje in je buik nog heel erg klein. De celdeling gaat dan zo snel dat er makkelijk iets mis kan gaan, en dan stopt de groei van het embryo. Je lichaam zal de zwangerschap dan afbreken. Het embryo wordt door de baarmoeder afgestoten en je hebt een zogenaamde miskraam. Die gaat gepaard met krampen en bloedverlies. Maar bij een ‘missed abortion’ laten net die duidelijke symptomen op zich wachten.
Missed abortion
Soms kan het even duren voor je lichaam het vruchtje afdrijft en heb je dus nog niet in de gaten dat er iets mis is. In dat geval spreken we van een ‘missed abortion’. Het embryo in je buik leeft niet meer, maar de miskraam is (nog) niet in werking getreden. Je komt er dan pas bij de eerste inwendige echo achter dat het embryo geen hartslag heeft of niet beweegt. Dat is een heel verdrietig en ingrijpend moment. Probeer goed te beseffen dat het om een foutje van de natuur gaat, en dat je hier zelf niets aan had kunnen veranderen.
Na de diagnose
Meestal zal je lichaam de uitdrijving van het vruchtje zelf in gang zetten. Dat kan een paar dagen, maar soms ook een paar weken duren. Je hebt verschillende opties:
- Afwachten: wanneer je hormoonspiegel voldoende is gedaald, zal je lichaam normaal gezien vanzelf het embryo afstoten. Je krijgt krampen en hebt bloedverlies. De pijn verdwijnt vrijwel meteen als de miskraam is afgelopen.
- Curettage: bij een curettage verwijdert de gynaecoloog met een curette het zwangerschapsweefsel uit de baarmoeder, meestal onder volledige narcose.
- Medicijnen: er bestaan vaginale tabletten die krampen van de baarmoeder opwekken, waardoor het embryo wordt afgestoten.
Lichamelijk en emotioneel herstel na missed abortion
Na een miskraam zal je lichaam in een paar weken tijd volledig herstellen. Emotioneel kan je het echter heel wat moeilijker hebben. Je bent teleurgesteld, boos of bang, en dat is heel normaal. Praat hierover met je partner, vrienden of familie.
Ook lezen:
- Kinderwens na zwangerschapsverlies: wanneer ben je er klaar voor?
- Vroege miskraam kan tot posttraumatische stress leiden
- Zorgnetwerk Sterrenkinderen wil zwangerschapsverlies uit de taboesfeer halen: “Praat erover”
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!