Vroege miskraam kan tot posttraumatische stress leiden
Onderzoekers van KU Leuven en het Imperial College in Londen volgden maandenlang vrouwen nadat die in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap een miskraam kregen. Hun conclusie? Het vroegtijdig afbreken van een zwangerschap door een miskraam kan leiden tot een posttraumatische stressstoornis. Een ernstig onderschat probleem, zeggen de wetenschappers, aangezien zo’n een op de vier zwangerschappen eindigt in een vroege miskraam.
Wat is een posttraumatische stressstoornis (PTSS)?
Wie lijdt aan zo’n stressstoornis, herbeleeft vaak de traumatische gebeurtenis door bijvoorbeeld terugkerende nachtmerries of plotse herinneringen aan het trauma. Ook een deel van de ondervraagde vrouwen van het onderzoek gaven aan last te hebben van nachtmerries of nare herinneringen na hun miskraam, waardoor ze telkens opnieuw beleefden wat er gebeurd was.
Sommigen vermeden alles wat hen aan hun verlies zou kunnen herinneren, waardoor de miskraam een groot effect op hun dagelijkse leven had.
PTSS na een miskraam: de cijfers
De deelneemsters kregen één maand, drie maanden en negen maanden na hun miskraam een aantal vragenlijsten.
Wat bleek?
- Na negen maanden had nog steeds 18 procent van de vrouwen symptomen van PTSS.
- 17 procent had ook nog ernstige angstaanvallen
- en 6 procent vertoonden ernstige depressieverschijnselen.
“Mag ik rouwen?”
In veel gevallen had de vrouw de prille zwangerschap nog niet bekendgemaakt aan familie en vrienden. Of ze kreeg te pas en te onpas te horen dat het nog niet om een ‘echte’ baby ging, maar om een embryonale celdeling. Hierdoor kwam de vrouw vaak alleen te zitten met het verlies en verdriet en kreeg ze de kans niet om te rouwen.
Combinatie van factoren
Het is niet bewezen dat een vroege miskraam de enige aanleiding is voor de posttraumatische stress die de vrouwen ervaren. Het zou ook om een combinatie van verschillende factoren kunnen gaan. In ieder geval is meer aandacht nodig voor de gevolgen van traumatische gevoelens na een vroegtijdig miskraam. Zo zou er volgens de onderzoekers een goede screening moeten komen na elk miskraam.
Meer onderzoek nodig
Het wetenschapsteam wil nu ook bekijken welke zorg het best kan werken voor deze vrouwen én ze starten binnenkort ook met een onderzoek naar de psychologische impact van de miskraam op de partner van de vrouw.
Een goede zaak, dus. Wordt vervolgd!
Lees verder:
- Het rouwt in jou: een eerlijk hulpboek bij het verlies van een kind
- Goeie vraag: wat is een missed abortion?
- ‘Sterrenkinderen’: zorgnetwerk voor ouders die pasgeboren kind verliezen