Help, mijn buik is hard!
Tijdens je hele zwangerschap kun je te maken krijgen met een harde buik. Zoals de naam het al zegt, voelt je buik dan letterlijk hard aan. Maar waarom krijg je dit? En kun je er iets aan doen?
Wat is een harde buik?
Sommige vrouwen hebben al vroeg in hun zwangerschap last van een harde buik. Dit wordt veroorzaakt door oefenweeën die ontstaan doordat de spieren van je baarmoeder zich samentrekken. Dat kan in principe geen kwaad voor jou en je baby, maar aangenaam is het niet.
Oorzaken van een harde buik
Het kan zijn dat je baarmoeder overmatig geprikkeld wordt, bijvoorbeeld omdat je te druk bezig bent. De baarmoeder reageert dan door samen te trekken en hard te worden. Oorzaken kunnen zijn:
- Stress
- Plots opstaan
- Bukken
- Een volle blaas
- De baby die zich omdraait in je baarmoeder
Voldoende rust
Een harde buik is dus vaak een teken dat je het een beetje rustiger aan moet doen. Ademhalingsoefeningen kunnen daarbij helpen, maar ook even ontspannen in een warm bad of uitrusten met een warmwaterkruik op je buik kan verlichting brengen.
Heb je er meerdere keren per dag last van (6 à 7 per uur), verminderen ze niet na een uurtje rusten of doen ze echt pijn? Neem dan contact op met je vroedvrouw of gynaecoloog.
Dit is ook interessant leesvoer voor tijdens je zwangerschap:
- Dikke enkels en opgezwollen voeten tijdens je zwangerschap? Enkele tips!
- Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap? Zo ga je ermee om!
- Vraag aan de bewegingsexpert: welk effect heeft een hittegolf op een zwanger lichaam?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!