Soorten weeën: het verschil tussen echte en valse weeën

Elke zwangere vrouw krijgt te maken met weeën. Maar wat is dat nu juist, en welke verschillende soorten weeën bestaan er? We sommen ze even voor je op!

Wat zijn weeën?

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Telkens deze momenteel grootste spier in je zwangere lichaam zich samenbalt, gaat de baarmoedermond langzaam open. Op deze samentrekkingen heb je geen vat. Ze overkomen je buiten je wil om. Bij iedere wee wordt de vochtblaas of het hoofdje van je baby tegen de baarmoedermond gedrukt. Deze verslapt en gaat open. Uiteindelijk wordt de opening groot genoeg om het hoofdje van je kindje door te laten.

Welke soorten weeën zijn er?

Er zijn echter verschillende soorten weeën, waarbij niet elke wee op een nakende bevalling wijst.

Valse weeën

Al vanaf ongeveer de tweede maand balt de baarmoeder zich samen, weliswaar zonder dat je dit voelt. Omstreeks de 4de of 5de maand kan je ze met de handen op je buik wel voelen. Je buik wordt dan plots hard en gespannen. Deze weeën dienen zich op erg onregelmatige tijdstippen aan. Eigenlijk zijn het nog geen echte weeën en hebben ze geen pasklare betekenis. Ze worden ‘valse weeën’, ‘harde buiken’, ‘voorweeën’ of ‘Braxton-Hicks contracties’ genoemd.

Oefenweeën

In de laatste dagen voor de bevalling dienen zich normaal oefenweeën aan. Deze voelen doorgaans als harde buiken aan, maar kunnen wel heel pijnlijk zijn. Toch zijn het nog geen echte weeën. Het grote verschil zit in de manier waarop ze verlopen. Ze komen heel onregelmatig opzetten en kunnen wel één of meer uren duren om dan plots weer te verdwijnen. Ze hebben weinig effect op de ontsluiting. Deze oefenweeën treden vooral ’s avonds op.

Echte weeën

Ontsluitingsweeën

De weeën die wel voor ontsluiting zorgen, komen regelmatig terug. Eerst om de 10 minuten, dan iedere 5 minuten en tegen het eind van de ontsluiting om de 2 minuten of zelfs sneller. Een ‘echte’ wee begint zachtjes, wordt dan veel krachtiger en pijnlijker tot ze een hoogtepunt bereikt. Daarna neemt ze opnieuw langzaam af. Als de weeën iedere 3 tot 5 minuten terugkomen, meer dan een halve minuut duren en de ontsluiting beïnvloeden, is de bevalling begonnen.

Persweeën

Als de baarmoedermond volledig ontsloten is, krijg je een haast onbedwingbare neiging om te gaan persen. Het is te vergelijken met het gevoel wanneer je hoognodig naar het toilet moet. Dit zijn de persweeën. Ga je tijdens deze weeën meepersen, dan help je de baarmoeder om je kindje door het geboortekanaal te stuwen. Na de geboorte volgt meestal een korte periode zonder weeën. Wel kan je onbedwingbare rillingen krijgen.

Naweeën

Ongeveer 5 tot 10 minuten na de bevalling beginnen de weeën opnieuw. Het zijn de naweeën, die ervoor zorgen dat de moederkoek loskomt van de baarmoederwand. Als je dan tijdens één van die weeën zachtjes perst, wordt de ‘nageboorte‘ uit de baarmoeder uitgedreven. Sommige vrouwen hebben zelfs daarna in het kraambed nog weeën. Deze ledigen en zuiveren de baarmoeder en voorkomen nabloedingen. Het aanleggen van de baby doet ze uitrekken en meestal zijn de naweeën erger als je vroeger al eens bevallen bent. Ze helpen de baarmoeder ook om in haar normale plooi terug te vallen.


Uiteraard is ieder lichaam anders en ervaart iedere zwangere vrouw de pijn, de duur en het moment van de weeën op een andere manier. Neem bij twijfel steeds contact op met je arts!

Lees ook

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content