Help! Hoe kies ik het juiste fopspeentje?

Samen met MAM

De fopspeen: heel wat baby’s kunnen niet zonder. Maar heeft je baby dat speentje wel echt nodig? Welke impact heeft een fopspeen op de ontwikkeling van de tandjes? En welke speentjes zijn het best? We geven antwoorden op al je vragen.

Heeft een baby die wil zuigen niet gewoon honger?

Niet altijd. Een baby heeft een natuurlijke zuigbehoefte, vooral tijdens het eerste levensjaar. Zelfs wanneer een baby net gedronken heeft en zijn honger gestild is, blijft hij vaak verder zuigen. Een speentje kan dan soelaas bieden. Je wacht hier wel best mee tot 2 à 4 weken na de geboorte. Wanneer je kleintje vlot drinkt, kan je het na het voeden een fopspeen geven om aan die extra zuigebehoefte te voldoen. Eventuele spanningen, stress of ongemak verdwijnen dan vrijwel meteen.

Is duimzuigen niet beter?

Neen, in geen geval. Een duim is immers niet flexibel of dun. Duimzuigen kan de stand van de kaken veranderen en de vorming van het gebit beïnvloeden. Bovendien is het later veel gemakkelijker om je kindje af te leren om op een speen te zuigen dan op de eigen duim. Die is natuurlijk altijd in de buurt.

Hoe kies ik het juiste speentje?

Bij het kiezen van het juiste fopspeentje moet je met een aantal zaken rekening houden. Wij zetten ze even voor je op een rijtje.

Het juiste materiaal

Het materiaal van de fopspeen bepaalt of je baby het speentje vlot zal aanvaarden. Een speentje voelt daarom best zacht en huidachtig aan, dat geeft je baby een vertrouwd gevoel. Latex speentjes van natuurlijk rubber zijn bruin en voelen zacht en licht. Ze hebben wel een lichte geur en smaak die je baby natuurlijk niet mag storen.     Siliconen speentjes herken je aan hun transparante kleur. Deze soepele en zachte speentjes zijn smaak- en geurloos en worden vaak het gemakkelijkst door baby’s geaccepteerd. De MAM Skin Soft silicone speen heeft een bijzonder zacht huidachtig oppervlak en voelt baby’s vertrouwd aan. Door 94% van de baby’s wordt de MAM Skin Soft speen instinctief geaccepteerd.*

De juiste maat

De mond en kaken van een baby groeien snel. Let er dus op dat de grootte van je speentje overeenkomt met de groeifase waarin je kleintje zich bevindt. Zo breng je de ontwikkeling van de kaken en het gebit niet in gevaar. De leeftijdsaanduidingen op de verpakking dienen als referentie : 0-2 maanden voor pasgeborenen, 0-6 maanden voor zuigelingen, nadien volgen nog het maatje 6 + maanden en oudere kinderen hebben een 16 + maanden nodig. Is je kindje kleiner en fijner dan gemiddeld, dan wacht je best wat langer voor je naar de volgende maat overstapt. Bij twijfel geldt de regel: beter een speentje dat wat te klein is dan eentje dat te groot is.

De juiste vorm

Het juiste schildje Kies bij voorkeur een symmetrisch schildje zodat er zo weinig mogelijk druk op de neus wordt uitgeoefend. Het schildje heeft best ook geen scherpe hoeken en enkele luchtopeningen om huidirritaties door speeksel te voorkomen. Het juiste speentje Kies voor een fopspeentje waarvan het speentje zelf ook symmetrisch is, zodat de fopspeen in om het even welke stand correct in de mond zit. Geef de voorkeur aan een speentje dat erg smal en flexibel is. Experts zijn unaniem: hoe smaller en flexibeler de nek van de zuigspeen, hoe minder druk wordt uitgeoefend op de kaken en tanden. Zo vermindert het risico op een onjuiste positionering van de tanden. Sterker nog: een recente studie bevestigt dat een klein en flexibel speentje de gezonde ontwikkeling van kaak en tanden ondersteunt.

MAM werkt voor de ontwikkeling van haar fopspenen samen met kinderartsen, tandartsen en orthodontisten. Het MAM Perfect speentje is 60% dunner dan traditionele siliconen fopspenen, en 4 keer flexibeler.** Zo kunnen de kaken en het gebit van je baby zich ongehinderd ontwikkelen en een verkeerde tandpositie wordt voorkomen.***

De juiste accessoires

Een fopspeenclip: tijdens die eerste maanden zal de fopspeen constant uit de mond van je kindje vallen. Een fopspeenclip wordt dan al snel een onmisbaar accessoire. De nieuwe MAM Clip kan je met verschillende soorten fopspenen gebruiken en ook met andere babyaccessoires zoals een bijtring of ander klein speelgoedje, … Een sterilisator: het is een absolute must om je fopspeentjes regelmatisch te steriliseren. De MAM-fopspenen worden verkocht met een handige doos die je als transportdoos én sterilisator kunt gebruiken. Hierin kun je jouw speentjes slechts in drie minuten in de microgolfoven desinfecteren. Kijk voor meer informatie op www.mambaby.com Bronnen: * Marktonderzoek 2010-2018, tests uitgevoerd bij 1.383 baby’s. **Wetenschappelijke rapporten van het Wild Hi-Precision Institute bewijzen dat, vergeleken met gewone fopspenen de nek van de MAM Perfect fopspeen tussen 32% en 83% dunner is. Tests van het Universitaire Ziekenhuis van Wenen bevestigen dat het speentje tussen 1,1 en 19,5 keer flexibeler is. ***Clinical Study: Germany, 2016, n=86

Partner Content