© Getty Images

Het zwangerschapshormoon hCG: alle feiten op een rijtje

HCG: als je zwanger wilt worden of net zwanger bent, heb je de term ongetwijfeld al gehoord. Maar wat is ‘hCG’ nu precies, en wat heeft het te maken met je zwangerschap?

Wat is hCG?

HCG (Humaan choriongonadotrofine) is een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt. Het wordt geproduceerd onmiddellijk nadat de bevruchte eicel is ingenesteld. Het zorgt ervoor dat er geen afbraak van het baarmoederslijmvlies plaatsvindt. Bovendien stuurt het een signaal naar de eileiders dat de productie van nieuwe eicellen stopt omdat dat bij een zwangerschap natuurlijk overbodig is.

Daarnaast zorgt hCG voor de groei van het embryo. Het zet vet om in energie die gebruikt wordt om de groei van de foetus te ondersteunen. Verder beschermt het hormoon het embryo tegen het immuunsysteem van de moeder, zodat het niet afgestoten wordt.

Zwanger of niet?

Als je zwanger wilt worden, is je hCG-waarde best belangrijk. Ten eerste omdat ze je vertelt of je al dan niet zwanger bent, ten tweede omdat de hoogte van de waarde aangeeft hoe ver de zwangerschap gevorderd is. Je komt er ook door te weten of er sprake is van een dreigende miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

De hCG-waarden

De hormoonspiegel voor hCG wordt uitgedrukt in International Units per liter: IU/l. Een zwangerschapstest kan de hCG waarden in je urine meten vanaf ongeveer 28 dagen nadat je laatste menstruatie is begonnen. Hoewel de hCG-waarde bij iedere vrouw verschillend is, bedraagt de gemiddelde waarde bij 4 weken zwangerschap (28 dagen) 25 IU/L. In het algemeen verdubbelt de hCG-waarde zich in het begin om de drie dagen.

ZwangerschapsduurHoeveelheid IU/l
Niet zwangerMinder dan 5
3 weken 0-50
4 weken5-426
5 weken18-7.340
6 weken1.080-56.500
7-8 weken7.650-229.000
9-12 weken25.700-288.000
13-16 weken13.300-254.000
17-24 weken4.060-165.400
25-40 weken3.640-117.000

HCG en zwangerschapskwaaltjes

Het hormoon is belangrijk voor de zwangerschap, maar jammer genoeg is het ook de boosdoener als het gaat om zwangerschapskwaaltjes. De volgende kwaaltjes worden veroorzaakt door hCG:

  • Misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Een zwakkere blaas
  • Gevoelige borsten
  • Duizeligheid
  • Stemmingswisselingen

Afwijkende waarden

Elke vrouw is anders en ieder lichaam zit anders in elkaar. De hCG-waarden kunnen van vrouw tot vrouw dan ook erg verschillen. De waarden moeten in de eerste drie maanden wél gestaag stijgen.

Hoge waarden

Zijn je waarden abnormaal hoog? Dan zou het kunnen dat je in verwachting bent van een tweeling. Er kan ook sprake zijn van een mola-zwangerschap (een aandoening waarbij de placenta blijft groeien zonder dat het vruchtje levensvatbaar is).

Lage waarden

Als de waarden abnormaal laag zijn, kan er sprake zijn van een miskraam. Ook een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaakt heel lage waarden.

Na ongeveer 12 weken zwangerschap zie je dat de hCG-waarden weer een duik nemen. Het hormoon heeft zijn werk namelijk al grotendeels gedaan. De foetus heeft rond deze tijd de belangrijkste organen en lichaamsstelsels ontwikkeld. Voor de verdere groei van de baby is minder energie nodig en bijgevolg ook minder hCG. Dit verklaart ook waarom de meeste zwangerschapskwaaltjes na die periode verdwijnen.

Bronnen: oudersvannu.nl – ovulatie-berekenen.com

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content