Kan je je baby pijn doen tijdens seks?

Is seks tijdens je zwangerschap gevaarlijk voor je ongeboren baby? “Helemaal niet”, zegt seksuologe Goedele Liekens. “Tijdens een normale zwangerschap kan je probleemloos seks hebben.” Hoog tijd dus om enkele hardnekkige fabeltjes te ontkrachten.

“Koppels zijn soms bang om de vrucht te kwetsen als ze seks hebben tijdens de zwangerschap”, legt Goedele uit. “Dat zijn hardnekkige fabeltjes die de ronde doen: dat je baby te vroeg geboren zou worden of geboorteplekjes kan krijgen als jullie vrijen tijdens de zwangerschap. Maar dat is dus echt niet mogelijk.”

Kan een man tegen de baby stoten tijdens seks?

“Vooral mannen hebben schrik om de baby pijn te doen. Zo voelen sommige mannen zich een beetje ‘bekeken’ door het kindje of ze zijn bang dat ze tijdens het stoten tegen het hoofd van de baby duwen”, vertelt Goedele. “Maar dat kan dus echt niet.”

Tijdens de zwangerschap zit je baby veilig in het vruchtwater: “Vergelijk het met een ballon vol water waarin je baby drijft. Zelfs als iemand tegen je buik duwt, dan voelt de baby dat nauwelijks. Ook op het einde van de zwangerschap, als het hoofdje van de baby dichter bij de baarmoederhals komt, kan je de baby geen pijn doen.”

Kan seks weeën opwekken?

“Helemaal niet. Dat is een hardnekkig fabeltje dat blijft doorverteld worden”, zegt Goedele. “Met seks kan je geen bevalling induceren of weeën opwekken. Je mag dus tot op het laatste moment van de zwangerschap seks hebben.

Wanneer is seks tijdens de zwangerschap risicovol?

Elke goeie gynaecoloog zal je vertellen of je seks mag hebben. Heeft je dokter niets over seks gezegd? Dan mag je voluit gaan tot het laatste moment. Ook masturberen, met of zonder speeltjes , mag tijdens je zwangerschap.

In uitzonderlijke situaties zal je dokter seks afraden:

  • De vliezen van je vruchtwater zijn gebroken.
  • Bij bepaalde placentaproblemen.
  • Je hebt bloedingen of spataders in de vagina.

Seks tijdens de zwangerschap is dus niet gevaarlijk voor je baby. Die zal daar niets van voelen. Vaak is het grootste obstakel dat je jezelf minder aantrekkelijk vindt dan voor de zwangerschap. Dat is jammer, want veel mannen vinden jouw vrouwelijke vormen tijdens je zwangerschap vaak net heel aantrekkelijk.

Partner Content