Lichamelijke veranderingen tijdens je zwangerschap
Al van bij het begin van de zwangerschap ondergaat je lichaam in diverse opzichten drastische veranderingen. Veel van die veranderingen worden door hormonen veroorzaakt. Wat zijn de belangrijkste evoluties die je lichaam tijdens de zwangerschap doormaakt?
De groei van je baarmoeder
Na de eisprong, wordt in de eierstok progesteron geproduceerd. Later neemt de placenta die taak over. Progesteron is verantwoordelijk voor het verslappen van je spierweefsels. Daardoor kan onder meer je baarmoeder ongehinderd groeien en uitrekken. Je ziet dus vanbuiten (nog) niet wat progesteron vanbinnen doet. De eerste 12 weken groeit je baarmoeder immers nog in het bekken. Het is pas als je baarmoeder in de buikholte groeit dat je dit ook vanbuiten kan zien.
Naarmate je baarmoeder groeit, oefent deze ook meer druk uit op je blaas. Heb je al gemerkt dat je vaker moet plassen? Als de baarmoeder naar de buikholte verhuist, krijgt je blaas opnieuw meer ruimte. Maar niet voor lang. Aan het eind van je zwangerschap is je baby en dus ook je baarmoeder zodanig gegroeid dat je blaas opnieuw wordt ‘onderdrukt’.
Extra energie en werk voor je lichaam
Verder steken de belangrijkste ‘interne regelmechanismen’ gaandeweg een tandje bij en beginnen in een hogere versnelling te draaien. Je lichaam heeft immers extra energie nodig om je baby te voeden en zijn afvalstoffen te elimineren. Zo wordt de bloedcirculatie opgedreven. Je lichaam leeft nu met 40% meer bloed. Dat is nodig om de uitwisseling tussen jouw organisme en dat van je baby te bestendigen. Als er meer bloed circuleert, moet ook je hart sneller werken. Gevolg: gemiddeld 15 extra slagen per minuut.
Aangezien er op deze manier meer bloed moet worden gefilterd, moeten ook de nieren zich aanpassen. Ze gaan intensiever werken. Verder versnelt ook je ademhaling. Je nieuwe gast put immers zuurstof uit jouw longen. Daardoor adem je elke keer 10 tot 15% meer lucht in. Vooral tegen het einde van je zwangerschap geraak je aan dat tempo snel buiten adem.
Je borsten
Wat je wel vanbuiten kan zien? Wellicht heb je al gemerkt dat je borsten meer gespannen zijn. Het is te vergelijken met het gevoel vlak voor de menstruatie. Na enkele weken zal je merken dat ze groter en steviger worden. Dat komt omdat er nieuw weefsel wordt gevormd. Door de grotere bloedtoevoer worden de bestaande melkgangen ook wijder.
Ben je 2 maanden ver, dan komt de tepel vooruit. Op de tepelhof verschijnen kleine knobbeltjes. Het zijn de talgklieren die de tepel zullen beschermen bij de voeding. Zo bereiden je borsten zich langzaam maar zeker voor om melk te geven.
Dit zijn de eerste duidelijke veranderingen die je lichaam ondergaat. Gedurende de hele zwangerschap zal je lichaam blijven veranderen en dit zowel vanbinnen als vanbuiten.