Beeld: iStock

Mama start petitie tegen regeling moederschapsverlof bij risicozwangerschap

Vrouwen met een risicozwangerschap krijgen automatisch vroeger prenataal verlof, wat betekent dat zij na de bevalling minder tijd kunnen doorbrengen met hun baby. De 30-jarige Valérie Loreaux maakte het mee en startte een petitie tegen deze regeling.

Wegens vroegtijdige weeën werd Valerie Loreaux (30) uit Aarlen op zeven maanden zwangerschap in het ziekenhuis opgenomen. Ze mocht niet meer gaan werken en moest rusten. Enkele weken na de opname in het ziekenhuis ontving Valérie een brief van haar ziekenfonds met de melding dat haar moederschapsverlof gestart was, ook al was ze nog niet bevallen…

Minder moederschapsverlof na de bevalling

In België krijgen vrouwen 15 weken moederschapsverlof, waarvan één week moet worden opgenomen voor de bevalling. Daarna hebben kersverse mama’s nog 14 weken om tijd door te brengen met hun baby.

Valérie werd arbeidsongeschikt verklaard voor de laatste zes weken van haar zwangerschap en die periode werd automatisch omgezet in prenataal moederschapsverlof. Dat betekende dat ze nog slechts negen weken verlof zou hebben na haar bevalling.

“Ik voelde mij gestraft”, reageert Valerie in de krant De Morgen. “Ik had immers niet gekozen voor een risicozwangerschap. Het liefst wat ik wilde was, net als veel Belgische vrouwen, blijven doorwerken tot één week voor mijn bevallingsdatum. Zo zou ik veertien weken bij mijn dochtertje kunnen zijn.”

Vroegtijdig naar de crèche en stoppen met borstvoeding

Omdat Valérie al na negen weken terug aan het werk moest, was ze genoodzaakt haar dochtertje al vroegtijdig naar de crèche te brengen. Daardoor moest ze ook stoppen met borstvoeding.

Ze voelde zich erg benadeeld, dus besloot Valérie een petitie te starten gericht aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). De petitie is intussen al meer dan 38.000 ondertekend, maar de minister liet weten dat er momenteel geen ruimte is om de regeling aan te passen.

Wil je zelf ook de petitie ondertekenen? Je vindt hem via deze link.

Partner Content