Trendwatcher: “In coronatijden kozen jonge ouders hoopvolle namen”
Noah, Emma, Arthur, Olivia… Net als de voorbije jaren, deden deze populaire namen het in 2021 goed in Vlaanderen. Toch zien we ook andere namentrends opduiken. Trendwatcher Nathalie Beckx zocht uit wat de laatste nieuwe mode is bij jonge ouders. 2021, een jaar dat beheerst werd door de coronacrisis, zorgde voor een opvallende breuklijn in een decennialange trend.
Namentrends houden algemeen makkelijk tien jaar aan
Op het eerste zicht zijn er weinig verrassingen voor wie het rapport van StatBel erop naleest. De populairste jongens- en meisjesnaam zijn nog altijd Noah en Olivia en de hele top 10 blijft vrij gelijkaardig. Enkel Anna en Mia werden ingeruild voor Ella en Camille bij meisjes. Louis, Liam en Jules doen het dan weer goed voor jongens in Vlaanderen én Wallonië.
Namentrends houden gemakkelijk een decennium aan. Denk maar aan de meisjesnaam Emma die 16 jaar lang op één stond. Nog opvallend dit jaar: jonge ouders kiezen redelijk gelijkaardig voor zonen en dochters. Want de derde plaats was bij meisjes voor Louise. En bij jongetjes? Louis. 🙂
Die oudere, nostalgische namen bewijzen een andere, bestaande trend die niet overboord gaat: veel jonge mama’s en papa’s vernoemen hun kind naar (over)grootouders. Sterke stijgers zijn bijvoorbeeld Georges, Gaston en Cyriel.
Nood aan hoop en positiviteit
Toch zien we ook een nieuwe trend en die heeft volgens de trendwatcher alles te maken met de coronacrisis. In 2021 zou het rijk naar de vrijheid aan onze voeten liggen, nadat het coronavirus onze wereld op zijn kop zette in 2020. Ouders in spe keken hoopvol uit naar een nieuw normaal na de crisis. De realiteit toonde dat dat toch even anders lag, maar jonge ouders grepen de crisistijd wel aan om de wereld wat mooier te maken. Dat deden ze door te kiezen voor hoopvolle, positieve namen. Nieuwkomers voor meisjes waren ‘Alba’, wat zonsopgang betekent en ‘Rose’, een naam voor een bloem van een kind. Bij jongens was ‘Lio’ populair, een dappere naam die ‘kleine leeuw’ betekent.
Inspiratie bij beroemdheden
Na 2020 besloot de trendwatcher nog dat de Belg minder geneigd is om zijn kindje te vernoemen naar een beroemdheid. Daar zien we nu opnieuw verandering in komen. Dat Camille bijvoorbeeld vaak gekozen wordt, heeft wellicht veel te maken met de populaire Vlaamse zangeres Camille Dhont. Voor jongentjes doet Otis het al een tijdje goed, maar die maakt nu duidelijk een grote sprong voorwaarts. Genoot jij tijdens je zwangerschap ook zo van de Netflix serie Sex Education?
Inspiratie voor een babynaam gezocht?
- 31 oud-Vlaamse babynamen waar je nostalgisch van wordt
- Deze babynamen waren 100 jaar geleden razend populair
- 50 Italiaanse babynamen om bij weg te dromen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!