Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Handige tips voor je partner tijdens de bevalling
Heel wat wederhelften voelen zich nutteloos wanneer de toekomstige mama volop aan het bevallen is. Daarom geven we een paar nuttige tips voor de partners:
5x tips voor de partner
1. Voorbereiding is alles
- Ga zeker mee naar de gynaecoloog en stel de nodige vragen als iets niet duidelijk is.
- Ook zwangerschapscursussen mee bijwonen, is een goede manier om je voor te bereiden op de bevalling.
- Lees zelf eens een bevallingsboek of -tijdschrift.
2. Bevallen doen jullie met twee
Vooraf wat scenario’s met elkaar doornemen is geen overbodige luxe. Eens je weet wat haar wensen zijn, kun je ze goed bewaken als ze daar tijdens het harde labeur niet toe in staat is. Of misschien heb je zelf ook duidelijke ideeën over hoe je wilt dat de kleine spruit ter wereld komt.
Tip: leg jullie wensen op voorhand vast in een geboorteplan. Zo zijn alle betrokken partijen goed op de hoogte van jullie voorkeuren. Mocht er dan in het heetst van de strijd toch iets misgaan, of als er onvoorziene beslissingen genomen moeten worden, weten de vroedvrouwen en gynaecoloog snel wat gedaan.
Let wel: een geboorteplan is geen wet die in steen gehouwen staat. Het is niet omdat je de dingen graag zus of zo had zien verlopen, dat dat ook altijd effectief zo zal gebeuren. Een bevalling is en blijft een vrij spannende gebeurtenis die moeilijk te voorspellen is.
3. ‘Yes you can’: bekrachtig je vriendin of vrouw
Leuk dat jullie alvast rekening houden met puntje twee, maar het is dus ook belangrijk om je flexibel op te stellen. Besef ook dat het geen lachertje zal zijn voor de mama in wording, want je zult je vrouw of partner hoogstwaarschijnlijk pijn zien lijden. Hoe frustrerend het ook is, die pijn kun je niet overnemen, maar heb er wel vertrouwen in dat ze dat kan.
Om ervoor te zorgen dat ook je vrouw of vriendin zelf het vertrouwen in haar eigen kunnen en in haar eigen lichaam niet verliest tijdens de bevalling, kun je haar positief bekrachtigen. Zie je dat ze het moeilijk krijgt bij het opvangen van de weeën of bij het persen? Moedig haar dan even aan. Zeg bijvoorbeeld dat het nog maar een paar keer duwen is, dat je trots bent op haar of dat ze het echt wel kan.
4. Ondersteun je partner fysiek
Klopt, het is je vrouw die de weeën effectief zal moeten opvangen, maar ook jij kunt daarbij wel degelijk helpen. Misschien vindt je vriendin het wel fijn om tegen je aan te leunen of om in je handen te knijpen. Voor sommige posities om weeën op te vangen, is het lichaam van de partner expliciet nodig. Bekijk alle opties op voorhand al een keertje met je vrouw of vriendin en laat haar alvast een paar mogelijkheden testen.
Let wel: dat je op voorhand denkt een voorkeur te hebben voor een skypy-bal of warm water om weeën in op te vangen, wil niet zeggen dat dat ook effectief zo zal zijn wanneer de bevallingspijn zich een keer doorzet. Welke posities dan het comfortabelst aanvoelen, is moeilijk op voorhand te voorspellen.
5. Adem in: steun je partner emotioneel
Dat je haar naar het ziekenhuis zult brengen spreekt voor zich, maar ook ter plekke heeft jouw aanwezigheid zin. Waarom? Om haar emotioneel te begeleiden en haar door de bevalling heen te coachen. Let daarbij zeker op haar ademhaling: als ze goed blijft doorademen en focussen, zal er tijdens de arbeid en bevalling veel endorfine vrijkomen. Die zorgt er dan weer voor dat er extra oxytocine gaat vloeien, waardoor de weeën steeds krachtiger worden en de bevalling goed vooruitgaat.
Dreigt je vrouw angstig te worden of zie je dat ze zich zorgen maakt? Probeer haar dan ook zo snel mogelijk op haar gemak te stellen. Zorg ervoor dat ze zich veilig en gesteund voelt, en probeer haar aandacht weer naar haar ademhaling te brengen. Op die manier help je haar en jullie baby een heel pak vooruit.
Krijgt je partner een keizersnede? Dan mag je in principe in operatiekleding naast haar zitten. Makkelijk om oogcontact te houden en op die manier te steunen.
Bron: oudersvannu.nl
Ook voor (toekomstige) papa’s:
- 6x dit moeten mannen weten over de bevalling
- 12x dit kun je verwachten als kersverse papa
- Vadercoach: “Ook papa’s worstelen met het ouderschap”