Gezinswagen kopen? Met deze tips maak je een goede keuze

Door -
Wil je met je partner aan kindjes beginnen? Dan heb je vast ook al de praktische kant besproken, zoals de aankoop van een gezinswagen bijvoorbeeld. Maar waar let je dan best op? We geven je een paar nuttige tips om een goede keuze te maken.

Waarop let je bij de aankoop van een gezinswagen?

1. Ruimte

De komst van kleine kindjes betekent meteen ook een toename van bagage. En dat is dan ook een van de belangrijkste redenen om een ruimere wagen aan te kopen.

TIPS:

 • Laat je niet verblinden door de buitenafmetingen. Kleinere monovolumes en gezinswagens kunnen door hun design en indeling onverwacht veel ruimte aan de passagiers en de bagage bieden.
 • Naast de eigenlijke passagiersruimte en kofferruimte is ook de indeling van de wagen van groot belang. Naast allerlei spitsvondige opbergruimtes, denken we hierbij aan de plaatsing van de zetels.

2. Rijcomfort voor het hele gezin: ergonomie

Met kleine kinderen moet je er rekening mee houden dat de wagen niet alleen voor de chauffeur comfortabel moet zijn. Je zult je wagen tijdens de familieuitstapjes bovendien voor meer doeleinden gebruiken dan het rijden zelf. Met kids aan boord zal je wagen ook dienst moeten doen als verschoonkussen, keuken, verkleedruimte, speelruimte en zelfs slaapkamer.

TIPS:

 • Je wilt dus bij voorkeur voldoende plaats op de achterbank en geen te hoge instapdrempel.
 • De indeling van de wagen is ook belangrijk voor de veiligheid van de kinderen en de chauffeur. Kinderen die niet voldoende ruimte hebben om zich te bewegen of om te spelen, gaan zich trouwens snel vervelen en vervelend doen.
 • Verder is het belangrijk dat je kinderen een goed overzicht over de weg hebben en niet helemaal weggedrongen zitten tussen de kussens. Dat gaat niet alleen verveling tegen, het bestrijdt ook wagenziekte!

3. Veilig uit, veilig thuis

Veiligheid is een bijzonder belangrijk criterium bij de aanschaf van een gezinswagen. Helaas kun je je bij de keuze voor een veilige auto meestal enkel laten leiden door de verkoopargumenten van de verdeler.

TIP: Gelukkig zijn er ook de consumentenorganisaties, automobilistenverenigingen en de onafhankelijke autopers die op tijd en stond voor de nodige tests zorgen. In België zijn bijvoorbeeld de crashtests van Test-Aankoop een referentie geworden.

4. Milieu en verbruik

Je kunt er in deze tijden niet meer onderuit: we dragen een verantwoordelijkheid voor de toekomst van deze planeet en dus van onze kinderen. Kies dan ook voor een gezinswagen die lief is voor het milieu.

TIPS:

 • Milieuvriendelijke voorzieningen als roetfilters zijn dan ook essentieel. Je kunt tegenwoordig makkelijk de CO2-emissie van nieuwe wagens opvragen en vergelijken.
 • Let verder ook op het type brandstof en het verbruik. Trouwens: hoe minder je wagen verbruikt, hoe economischer je rijdt.

5. Gezinsvriendelijke snufjes

Omdat veiligheid en comfort voor alle autoconstructeurs erg belangrijk is, doen ze er alles aan om hun auto’s zo goed mogelijk uit te rusten met de nieuwste snufjes. Een voorbeeld: terwijl vandaag de meeste wagens waarschuwen tegen het plaatsen van een kinderzitje op de voorbank (wat enkel met een naar achter gerichte stoel mag) omwille van de airbag, zijn er reeds gezinswagens die een vernuftig systeem hebben waarbij de airbag wordt uitgeschakeld als het kinderzitje vooraan is geplaatst.

TIPS: Kijk ook uit naar andere snufjes die de veiligheid en het comfort verhogen. Enkele voorbeelden:

 • is de wagen uitgerust voor een Isofix-zitje,
 • zijn de nodige elektrische voorzieningen aanwezig voor het gebruik van een flessenwarmer achteraan in de wagen,
 • kan de configuratie van de zetels gewijzigd worden in functie van eventuele gezinsuitbreiding,
 • zijn er systemen voor het veilig vervoeren van fietsjes,…

6. Last but not least: budget

Een gezinswagen is vaak een hele hap uit het gezinsbudget. Terwijl auto-aankopen vaak geïnspireerd worden door emotionele argumenten die nog eens extra in de verf worden gezet door knappe designs, flitsende kleuren en overweldigende prestaties, is de aankoop van een gezinswagen eerder een kwestie van het zoeken naar het perfecte evenwicht tussen veiligheid en comfort enerzijds, en het prijskaartje anderzijds.

TIP: Informeer je dus goed en neem de tijd om verschillende opties te vergelijken.

Kinderen in de wagen? Dan zal dit je ook interesseren:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!