Verwen ik mijn baby te veel met liefde?

Kersverse ouders hebben vaak de neiging om hun baby dicht bij hen te houden, te overladen met kusjes en te verwennen met knuffels. Velen vragen zich af of het overspoelen met liefde gevolgen heeft op latere leeftijd. Zorgen zij ervoor dat hun kind op deze manier te veeleisend wordt?

Deze ouders moeten zich geen zorgen maken! Iets oudere kindjes kunnen leren dat zij hun omgeving moeten delen met andere mensen. Met deze mensen moeten zij op een respectvolle en fatsoenlijke manier omgaan. Maar baby’s hebben hier geen besef van. Zij hebben absoluut geen ervaring met anderen. Zij zijn volledig afhankelijk van hun ouders, die hen voeden, beschermen en liefde geven. Het zijn de kinderen die als baby deze basis niet of te weinig hebben gekregen, die eerder geneigd zullen zijn om moeilijk en veeleisend te worden op latere leeftijd.

Minder aandacht op latere leeftijd

Als een baby begint te huilen, betekent dat dat ze iets nodig hebben. Soms willen ze gevoed of gewassen worden, maar het kan ook zijn dat ze gewoon wat aandacht willen. Het kan echt geen kwaad om hierop in te gaan. Vooral de hele jonge kindjes hebben actief contact met mensen nodig om zo paniek of negatieve gevoelens tegen te gaan. In latere fases van de kleutertijd zal het kind vaker zonder aandacht kunnen. In bepaalde situaties zal hij of zij nog eens om extra aandacht komen vragen, bijvoorbeeld wanneer hij ziek of moe is, of als er vreemden op bezoek zijn.

Bij de opvoeding van baby’s en peuters ligt het geven van onvoorwaardelijke liefde en ondersteuning aan de basis. Deze jaren zijn het belangrijkst voor hun latere ontwikkeling. Je hoeft dus zeker niet bang te zijn dat je je kleintje té veel verwend!

LEES OOK: Luisteren naar je kind: waarom babies huilen

Partner Content