© iStock

Waar moet je op letten als je een naam kiest voor je baby?

Een babynaam kiezen is niet altijd simpel. Sommige ouders hebben al vanaf dag 1 de perfecte voornaam in hun hoofd, anderen moeten de beslissing nog nemen in het kraambed. Je moet er hoe dan ook goed over nadenken, want je kind moet de naam voor de rest van z’n leven dragen.

Er zijn verschillende zaken om in het achterhoofd te houden wanneer je een naam voor je kind kiest. Denk hierbij aan de familienaam, de spelling, de betekenis enzovoort.

Met welke factoren moet je rekening houden?

1. Spelling

Sommige namen kun je op wel honderd manieren spellen. Denk bijvoorbeeld aan Lynn, Lyn, Lin, Linn, Lien en ga zo maar door. Je vermijdt best ‘ongewone’ spelling om verwarring of frustratie te voorkomen. Tip: Schrijf de naam op en zeg hem een aantal keer luidop. Klinkt het toch niet zoals je had gehoopt? Schrap ‘m dan van je lijstje.

2. Betekenis

Hoewel sommige namen erg lief klinken, kan hun betekenis bedrieglijk zijn. Candida klinkt bijvoorbeeld erg chic, maar de betekenis (schimmel, nvdr.) is dat niet. Ook als je fan bent van buitenlandse namen check je best wat de naam in andere talen betekent.

3. Denk aan de afkorting

Vind je lange namen mooi, maar verkies je toch hun afkorting, zoals bijvoorbeeld Liv in plaats van Olivia? Dan is het misschien een optie om de lange naam toch op de geboorteakte te laten zetten. Er is niemand die zegt dat je je kind altijd bij de volledige naam moet noemen, maar misschien verkiest je kind later zelf wel de lange versie? Zo heb je toch twee opties!

Omgekeerd kan ook natuurlijk. Ben jij bijvoorbeeld helemaal weg van de naam Timothy? Hou er dan rekening mee dat zo’n naam door vrienden en familie al snel kan worden afgekort naar Tim.

4. Past de voornaam bij de familienaam?

Wil je voorkomen dat je kind zijn volledige naam al stotterend moet uitspreken, of dat zijn voor- en achternaam met elkaar rijmen? Weeg dan op voorhand goed af hoe de voornaam klinkt met de familienaam. Let ook op of de namen wel bij elkaar passen, want dat kan soms wel eens raar uitdraaien, zoals deze voorbeelden die wij vonden in het telefoonboek: Peter Selie, Annabelle Blaas, Conny Plassen enzovoort.

5. Meerdere voornamen

Vroeger kregen baby’s doopnamen van hun meter en peter, maar tegenwoordig komt dat minder vaak voor. De tweede naam van je kind moét trouwens niet die van peter of meter zijn, je kiest helemaal zelf hoeveel en welke namen je aan je kind wil geven. Sommigen doen het omdat het mooi is, anderen doen het omdat het een familietraditie is. Let natuurlijk wel op alle voorgaande puntjes indien je meerdere namen kiest.

6. Wanneer moet je de naam kiezen?

Het is nooit te vroeg om al na te denken over de babynaam. Bovendien kan dat gedurende je zwangerschap (of in het kraambed) nog steeds veranderen. Misschien zat je wel al die tijd met de naam Lore in je hoofd, maar blijkt je dochter bij de geboorte toch meer een Emily te zijn! In België moeten de ouders het kind binnen 15 dagen na de geboorte aangeven bij de gemeente, dus je hebt een dikke twee weken om er nog over na te denken!

Nog meer leuke artikels over babynamen

Partner Content