© iStock

Waarom je beter niet op je rug slaapt na 28 weken zwangerschap

Uit nieuw onderzoek blijkt dat vrouwen in het laatste trimester van hun zwangerschap beter niet op de rug slapen om zo de kans op een doodgeboren kindje te verkleinen.

Het onderzoek, waaraan ongeveer 1.000 vrouwen deelnamen, vond plaats in 41 verschillende kraamklinieken in het Verenigd Koninkrijk. De onderzoekers vergeleken slaapgewoontes van 291 vrouwen die een doodgeboren kindje kregen in het derde trimester van hun zwangerschap met die van 733 zwangere vrouwen.

Conclusie: op je rug inslapen na 28 weken zwangerschap geeft 2,3 keer meer kans op een doodgeboren kindje dan wanneer je op je zij inslaapt. Over het algemeen zou 3,7 procent van de doodgeboortes kunnen worden toegeschreven aan inslapen op de rug.

Inslaappositie is belangrijkst

Professor Alexander Heazell van het St Mary’s Hospital in Manchester leidde het onderzoek en wil benadrukken dat vrouwen die wakker worden op hun rug zich geen zorgen hoeven te maken. De inslaappositie is het belangrijkst, omdat je daar het langste in blijft liggen. “En daar kan je ook iets aan doen. Je kan niks doen aan hoe je wakker wordt.” Volgens wetenschappers is inslapen op je zij het beste.

Kans op doodgeboorte blijft klein

Toch blijft de kans op een doodgeboren kindje erg klein. In Groot-Brittannië zou het voorkomen bij 1 op de 225 zwangerschappen. Volgens de onderzoekers zouden elk jaar 130 baby’tjes gered kunnen worden als vrouwen op hun zij zouden inslapen.

Bron: vrt.be

Lees ook:

Partner Content