Wat gebeurt er met navelstrengbloed?

Bij de geboorte van je kindje heb je de mogelijkheid om navelstrengbloed te laten bewaren. Waar dient dat eigenlijk voor?

Uit navelstrengbloed dat vlak na de geboorte bewaard wordt, worden  ‘volwassen’ stamcellen gewonnen. De stamcellen worden door dokters aangewend bij de behandeling van een steeds groter aantal ziektes.

Stamcellen worden bewaard in gespecialiseerde bedrijven. In het researchpark Waterfront te Niel nabij Antwerpen heeft Cryo-Save een nieuw hoogtechnologisch laboratorium in gebruik genomen. Cryo-Save is gespecialiseerd in onderzoek naar en de langdurige bewaring van stamcellen voor medische toepassingen. Uniek is dat het navelstrengbloed op naam van de baby bewaard wordt. Het nieuwe laboratorium zal tot 1 miljoen stalen kunnen bewaren en is daarmee de grootste stamcelbank in Europa.

‘De bouw van een stamcelbank van deze omvang is nodig omdat de
wetenschap steeds verder evolueert. Een toenemend aantal aandoeningen komt in aanmerking voor medische behandeling met stamcellen. Hierdoor zal er in de toekomst steeds meer opslagcapaciteit nodig zijn’, aldus Marc Waeterschoot, oprichter en CEO.

Partner Content