Werk en zwangerschap: beschermingsmaatregelen voor aanstaande mama’s
De komst van een kind heeft ook heel wat praktische gevolgen. In dit artikel vertellen we je wanneer je je werkgever moet verwittigen als je zwanger bent en van welke beschermingsmaatregelen je als zwangere vrouw kunt genieten.
De wetgever heeft heel wat beschermende maatregelen voorzien voor werkende vrouwen die in verwachting zijn.
Zo kun je tijdens je zwangerschap in de regel niet ontslagen worden. Deze beschermende maatregel begint van zodra je je werkgever officieel op de hoogte hebt gebracht van je zwangerschap en loopt tot één maand na je zwangerschapsverlof.
De bepaling vervalt bij dringende redenen en redenen die niets te maken hebben met je zwangerschap. Je werkgever moet die redenen dan wel kunnen aantonen.
Wacht niet te lang met het inlichten van je werkgever
Ondermeer omwille van deze bescherming, wacht je dus best niet te lang om je werkgever in te lichten over je zwangerschap. Je kunt dit doen door een medisch bewijs in te dienen, persoonlijk (laat je werkgever tekenen voor ontvangst) of via aangetekend schrijven.
Niet dat je verplicht bent om je baas meteen over je zwangerschap te vertellen: je kunt in principe wachten tot acht weken voor de uitgetelde bevallingsdatum.
Beschermende maatregelen
De wet voorziet ook in een aantal beschermende maatregelen voor zwangere vrouwen op het vlak van het werk zelf. Sommige van die maatregelen gelden ook voor mama’s die borstvoeding geven.
Zo noteren we ondermeer volgende verboden activiteiten:
- Werken in een erg lawaaierige omgeving
- Blootstelling aan scheikundige producten
- Het dragen van zware lasten tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap
- Werken in een omgeving waar gevaar voor besmetting bestaat
- Andere vormen van arbeid die potentieel gevaar voor moeder en/of kind inhouden
De werkgever is verplicht om je werk aan te passen zodat er geen gevaar is. Als dat niet kan, heb je recht op een uitkering voor arbeidsongeschiktheid van het ziekenfonds. Daartoe moet je werkgever (de bedrijfsarts) je wel de nodige documenten verschaffen.
Noteer tenslotte nog dat je als zwangere werkneemster
- tijdens de acht weken voor de uitgerekende bevallingsdatum niet kunt verplicht worden tot nachtwerk
- geen overwerk mag presteren
- recht hebt op afwezigheid indien je een onderzoek moet ondergaan en voor zover dit niet buiten de werkuren kan. Je moet wel je werkgever verwittigen en nadien een medisch attest indienen.